Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кузман Илиев: Има пречки пред създаването на енергоресурси, които застрашават енергийната ни сигурност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:18 / 15.01.2023Коментари (0)245
© NOVA
Пречките пред създаването на енергоресурси ни прави неконкорентоспособни и са един от двигателите на високата инфлация. Това мнение изрази в ефира на NOVA икономистът Кузман Илиев

"Най-правилното нещо в условия на криза, ако искаш да излезеш от нея е локомотив, който да те извади от нея. А това са предприемачите и частните инвестиции. Иначе се плъзгаш по една опасна плоскост. На държавно ниво, както бяха се засилили сега депутатите от този парламент – да теглиш дълг отвън, който е много скъп, и да го харчиш, получавайки статистически някакво движение – това не са устойчиви инвестиции. Това е моментно купуване на време, което не бива да се допуска", коментира той местните данъци, които в едни общини скачат, а в други - намаляват. 

По думите му страната няма добре направена децентрализация. "Затова големият губещ са именно общините. Там има най-големи проблеми, а те имат най-малко ресурс и зависят от държавната хазна. Там политическият момент е най-силен – коя община е "наша", посочи той. И допълни: "Пътят пред общините е да им се даде повече свобода да взимат собствени решения, повече ресурс в тях и по-малко политически елемент".

"Най-страшното икономическо явление е инфлацията. Няма по-страшно. Тя прави така, че нищо не може да изчислиш – нито на ниво домакинства, нито на ниво бизнес. Две са основните причини да имаме висока инфлация – безразборното печатане на пари и ниското производство, защото по един или друг начин се създават някакви пречки пред бизнеса. Има пречки пред създаването на енергоресурси, които застрашават енергийната ни сигурност и правят неконкурентоспособен българският бизнес", подчерта Илиев.

По думите му именно поради тази причина трябва да направим всичко възможно, за да отложим затварянето на въглищните си централи, както е предвидено по Плана за възстановяване. Според него високата инфлация може да се окаже спънка по пътя ни към еврозоната, към която е предвидено да се присъединим през 2024 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: