Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Къщи за гости или "къщи за тъщи" – над 200 семейства са застрашени от фалит
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:17 / 21.06.2023Коментари (6)236
© БНР
"Тук са заложени съдбите на над 200 български семейства, които са рискували и личното си имущество за построяването на  къщи за гости. Много хора вече са пред фалит. Сметките и къщите са ни запорирани. Ефектът е съкрушителен. И малкото останали хора в селските райони са тежко санкционирани". Това обясни пред БНР Искра Оракова, председател на сдружение "Работещи къщи за гости“.

Днес постоянната парламентарна Комисия по земеделие ще изслуша представители на сдружение "Работещи къщи за гости“. Поводът са наложени санкции при получаване на субсидии за изграждането им.

Големият скандал около тях започна през 2016 година, когато получиха и прозвището "къщи за тъщи“. Брюксел поиска проверки и санкции. Стигна се 250 наказателни процедури на стойност над 46 милиона лева.

Искра Оракова припомни хронологията на събитията.

"В периода 2007-2013 година ЕС подпомага развитието на селските райони чрез субсидии за малки фирми. Развитието на туризма е приоритет за мярката.

Повечето от проектите  получават одобрение от ДФ "Земеделие“ през октомври 2014 година. Крайният срок за реализацията им е септември 2015 година. Получават субсидия в размер на 70% до края на 2015 година. През 2016 година изградените къщи се регистрират като туристически обекти и започват да приемат гости. Някои работят много добре"

Други обаче не го правят и не се използват по предназначение. Сред тях са и такива, които се оказват притежание на политици. Разразява се скандал и започват проверки от НАП, ДФ "Земеделие“, прокуратура и полиция. Установява се, че по-голяма част от къщите за гости функционират и плащат данъци. Сред извършената проверка Искра Оракова получава контролен лист, че няма нарушения. 

"Но под обществения натиск се предприемат рестриктивни действия срещу всички. 90% от къщите за гости получихме актове за държавни вземания и връщане на 100% от субсидията". 

След 5 години, в които къщата й за гости функционира и е проверявана, правилата се променят, посочи тя.

"Вменяват ни изпълнение на бизнес план. Той беше прогнозен и не беше критерий за допустимост на проектите".

От сдружението изпращат сигнали до институциите.

"Стигнахме до Висшия съд, където повече от нас спечелиха делата.  ДФ "Земеделие“ обаче реши, че не трябва да ни глобява по този член и започна нови дела по нов. Въртим се в един кръг, от който няма измъкване. В момента има доста къщи за гости, които са обявени на търг. Всички ние дължим пари на държавата. Трябва да плащаме за грешките на неработещата администрация в ДФ "Земеделие“. 

В момента сдружението води две дела срещу държавата за реда и начина, по който са приемани и одобрявани наредбите и правилата за санкциониране и настоява за отмяна със задна дата на приетите нови наредби и правила.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много политици и приближени до тях, особено от ГЕРБ и ДПС, са тези, които злоупотребяват с европрограмите и евросредствата. Но за да не се набиват много на очи и да не се вдига много шум само за тях, злоупотребяват с властта си и страдат и малкото съвестни хора. А че администрацията не работи, това не е само в ДФ "Земеделие", а цялата държавна / общинска администрация е така. Раздута, безполезна и окупирана пак от калинки на тези партии.
0
 
 
Ама наистина ли ? А защо взехте парите, а ? Защо не си ги направихте сами тия къщи, като е такава работата ? Всички сте крали, крали до посиняване, а сега ревете, че точно вас погнаха. Връщайте кой каквото е крал докато е време, че после ще е с лихвите и тогава не фалит, ами не знам какво ще се случи.
0
 
 
Влезли са с нагласата тука има далавера.Ама далавера няма
+2
 
 
Ако се разровят както трябва ще се окаже , че България трябва да възстанови на ЕС над 100 милиарда...хванаха се за тия къщи , но истинските милиарди изтичат през обществените поръчки , всички програми в България от самото членство на страната са опорочени на 95% ...Иначе спокойно можеше да сме Швейцария на Балканите , но уви ...Ако се спре корупцията ще се разпадне държавата !
+1
 
 
Все сте невинни. Като онези дето взимат субсидии за земеделие и си купуват мерцедеси - тя Ес класата е за да вози доматите, нали?
+1
 
 
направили са си сметката без кръчмаря-ама тук кръчмаря е от Европа не от съседното село наш човек да се разберем нещо
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: