Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Купуваме 120 високопроходими линейки за спешните центрове в страната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:39 / 17.10.2018Коментари (0)1132
© Blagoevgrad24.bg
С нови 120 линейки ще се сдобие Спешната помощ. МЗ ще закупи возилата за нуждите на спешните центрове в цялата страна. Търгът за реаномобилите е обявен от здравния министър Кирил Ананиев преди броени дни, става ясно от електронната страница на Агенцията за обществените поръчки. За целта са заделени почти 18,7 млн. лв. с ДДС, или средно по около 155 хил. лв. за автомобил, уточнява в. "Монитор".

Всички линейки трябва да бъдат с пълно медицинско оборудване и апаратура, които трябва да бъдат фабрично нови и без дефекти. Изрично се посочва, че те не бива да са ползвани дори за демонстрационни цели. Освен това колите, както и самата медицинска апаратура трябва да бъдат произведени не по-рано от една година от датата на доставката. Обществената поръчка поставя и изискването гаранционният срок на всяка от оборудваните линейки и медицинската техника да не е по-малък от 60 месеца, а за колите важи и изискването да са достигнали 250 000 километра, според това кое обстоятелство настъпи първо. Автомобилите трябва да са оборудвани с апаратура – мониторинг за дистанционно наблюдение на състоянието на пациента и за лечение още докато той е превозван до болницата.

Всички линейки ще са с висока проходимост, за да могат да достигат и до труднодостъпни райони. 42 от тях трябва да могат да изкачват наклон от най-малко 25% и да обслужват пациенти и в най-отдалечените планински селища. Те ще струват над 6,5 млн. лв. За другите 78 автомобила за предвидени близо 12,2 млн. лв. с ДДС от бюджета на МЗ, като тяхното задвижване на колелата ще бъде 4x4. И за двата типа линейки изискването е минималната маса, включваща резерва от маса, необходим за медицинските, санитарните и техническите изделия, да е 225 кг. Това е трети поред опит за закупуване на нови линейки, след като предходните два конкурса се провалиха. Те бяха обжалвани от участници за пропуски в техническите задания и отменяни със заповед на министъра след решение на съда.

Финансирането на доставката на новите 120 линейки ще се реализира по ОП "Региони в растеж“ и е част от мащабния проект за цялостно обновяване на автопарка на спешните центрове с общо 400 такива автомобила. Според проекта за цялото количество ще са нужни 163 млн. лв. с ДДС. Процедурата по него стартира в края на миналата година. В момента само 54 от близо 400-те линейки в автопарка на спешните центрове са по-нови, като те са доставени през 2016 година. В близо 1/3 от тях обаче няма апаратура. Така за да работят, лекарите са принудени да носят преносима техника със себе си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: