Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Културни дейци от цялата страна излизат на протест
Автор: Неда Узунколева 08:37 / 01.11.2023Коментари (0)412
©
В Деня на Народните будители културни дейци от цялата страна излизат на протест. Дейците на българската култура излязоха с протестна декларация срещу унизително ниските по думите им възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, Българското национално радио, Българската национална филмотека.

Протестиращите заявяват исканията си: 

1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш "Образование“.

 2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно  чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11.  Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция "Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за "Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним  премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Културните дейци се обръщат към депутати, министри и политици и цялата българска общественост:

Протестиращите допълват: "Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура. Заявяваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем общонационални ефективни стачни действия."

Още по темата: общо новини по темата: 37
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: