Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кукушева с призив преди Великден 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:59 / 15.04.2024Коментари (0)764
©
Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за БТА председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Няма една цена на козунака, тя се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия, обясни още Кукушева.

Тя отправи към всички потребители съвет да не се доверяват на "измислени майстори в интернет пространството", които обявяват невероятни цени с обещанието за изключително качество, както и да не се подвеждат от етикети "био“.

Има поскъпване при козунаците в Бургас, показа проверка на БТА. С близо 20 процента се е увеличила стойността в една от бутиковите пекарни в града. "По-високи са цените на всички млечни продукти, включително маслото, които са основните съставки на козунака. Шоколадът също е със завишени цени, локумът е вече почти 10 лв. за килограм. Обикновено преди празника, спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, така че няма как браншът да не реагира", каза майстор-пекарят Деница Георгиева.

Например за 450 грама козунак, пълен с локум и орехи или със стафиди цената е 23,50 лв. На същата цена и грамаж е и козунакът с портокалови корички и шоколад. Цените им през миналата година бяха 21,00 лв., но при тегло 600 гр. В пекарната от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лв., близо толкова е струвала бройката и миналата година, но за 500 грама.

Във Варна цената на качествените козунаци е около 5 лв. за половин килограм. Управителят на една от популярните фурни в града - Марияна Генова, посочи, че стремежът е да няма повишение в сравнение с миналата година, макар че така печалбата за производителя е минимална. По думите ѝ разходите около изработването на качествен продукт са сериозни – яйца, мазнина, добро брашно. Върху цената влияе и токът. Ако козунакът е със стафиди, ядки или локум, стойността му нараства още с поне около един лев. Тези продукти са с по 1,50 лв. за килограм по-скъпи в сравнение с миналата година, обясни Генова.

Цената на козунака във Велико Търново почти не се различава от миналогодишната. Пекарната на Централния кооперативен пазар предлага козунаци по класическа рецепта с грамаж от 480 грама на цена 4,00 лв. По-висока е цената на козуначеното руло, в което се слага плънка от шоколад или  мармалад, а тези суровини са повишили цената си.

С десет стотинки по-евтино излиза козунакът, приготвен в домашни условия през тази пролет спрямо миналата година, каза Дими Колева, чието семейство от десетилетия спазва традицията на домашно приготвения козунак. Тя е пенсионерка и за да следи  разходите в семейния бюджет, стриктно записва в тефтер всяка покупка. Така справка от май миналата година показва, че за необходимите продукти при приготвянето на един килограм козунак са изразходвани 8,81 лв. За тази година общата стойност за един килограм домашен козунак е 8,72 лв., като причината за минималната разлика е по-ниската цена на захарта в търговската мрежа през тази година. Цените на останалите продукти за семейната рецепта - яйца, мая, брашно, прясно мляко, масло, ванилия и лимон също са без съществени разлики от миналогодишните.

В Свищов за Великден не се очаква повишаване на цената на козунака. За чистия козунак (без локум, мармалад или шоколад) цената ще бъде между 3 и 5 лв., казаха търговци от малка пекарна в града.

С 40-50 стотинки е по-скъп козунакът в Добрич тази година. Технологът на фирма с хлебопекарна в село Стефаново Теодора Добрева обясни, че това се дължи на повишените цени на някои суровини. Тя каза, че цената на брашното не се променя, но при захарта, маята, яйцата има необяснимо поскъпване. Хлебопекарната предлага както обикновени козунаци, така и с различни видове пълнеж, като локум, стафиди, шоколад. Великденските хлябове се предлагат и в различни разфасовки, като има от 260 до 500 грама.

В Монтана цената на козунаците не се покачва в сравнение с миналата година. Тя варира между 3,00 и 3,50 лв. за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм. Тя е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година, заяви за БТА собственикът на най-голямата местна фирма за производство на хлебни и сладкарски изделия Валери Кръстев.

Козунаците в Монтана са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече, коментира Кръстев. Той съобщи, че преди 15-20 години в Монтана е имало 18 хлебопекарни, а в момента са останали само две, като останалите са фалирали и са разпродали машините. Причината е доставка на евтин хляб, хлебни и сладкарски продукти от големите хлебозаводи в София.

Повишение на цените на козунаците с около 10 % отчитат в Пазарджик. Цената се движи от 3,70 лв. до 9,20 лв. Тя зависи от производителя, грамажа и съдържанието. Най-евтини са обикновените плетени козунаци, а най-скъпи - тип "Панетоне“ със стафиди и ядки.

Няма основание за повишаване на цената на козунака в Пловдив, каза за майстор Димитър Йолтов, собственик на пекарна в центъра на града. Сладкият хляб със стафиди при него запазва миналогодишната си цена от 6,50 лв., както и грамажа си. Цената на брашното тази година е ниско, яйцата са по 50 ст., както и миналата година, захарта също запазва стойността си, допълни майсторът. По думите му има поскъпване на някои консумативи, но то не може да оправдае по-висока цена.

Йолтов обясни, че Великденската кампания е започнала още с празниците на католици и арменци, и в момента от пекарната му всеки ден излизат по около 100 броя. Той очаква в трите дни около празника да бъдат закупени общо между 2500 – 3500 козунака.

Цените на заводския козунак по магазините в Пловдив варират от 2,50 до 3,50 лв., установи репортерската проверка.

Повишение с 20 стотинки при великденските козунаци очакват в Стара Загора от едно от най-големите предприятия за производство на хляб и хлебни изделия в града. Управителят на фирмата Гергина Димитрова посочи, че промяната е в цената на мазнините и на захарта. Продажната цена във фирмения магазин на производителя е 3,50 лв. за класически козунак, а с допълнителни съставки цената е 5,20 лева. "Козунакът, който ние произвеждаме, се меси на ръка и не съдържа консерванти“, каза Димитрова.

За предстоящите великденски празници от фирмата ще произведат между 4000 - 5000 козунака, които ще бъдат прясно замесени в последните дни на Страстната седмица. Тя подчерта, че основно се работи по заявка, тъй като козунакът е с трайност 5 дни, поради липсата на консерванти и стабилизатори.

Още по темата: общо новини по темата: 103
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
28.04.2024 »
28.04.2024 »
28.04.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: