Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Криза в Гоце Делчев! Няма достатъчно лекари и защитни облекла
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:18 / 12.05.2020Коментари (0)406
©
Само за една седмица сатовчанското село Осина в Гоце Делчевско се превърна в огнище на коронавирус. 23 са доказаните до момента проби на заразени с инфекцията.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча коментира пред БНТ, че няма паника, но хората са притеснени въпреки взетите предпазни мерки - маски, дезинфектанти и карантина,, дори шлемове за лекарите.

Местната власт настоява да се вземат повече проби както в село Осина, така и в съседни населени места. Кметът настоява още селото да бъде карантинирано, но засега това били отказано.

Четирима от заразените от село Осина са в болницата в Гоце Делчев.

Ако епидемията се разрасне, има опасения, че ще се затрудни болницата в Гоце Делчев. Там легла имало, можело да се добавят и още 18-20 болнични легла, но няма достатъчно лекари и медицински сестри, както и защитни костюми.

Наскоро там бе сменен директорът и имаше проблеми. Сега ръководител е д-р Милан Първанов.

По думите на д-р Миланов състоянието на настанените при тях пациенти е задоволително, но възрастовият фактор и придружаващите заболявания утежняват протичането на болестта. Приетите болни са на възраст над 63 години.

Отделението по реанимация е преструктурирано и са добавени още легла. Медицинските лица в него са 7, от които двама лекари. Шефът на болницата коментира, че персоналът засега е достатъчен, но няма достатъчно защитни костюми.

Възрастен мъж от Дома за стари хора в Благоевград също е дал положителна проба за коронавиус и е изолиран в отделно помещение в сградата, съобщава Нова телевизия.

В родопското село Осина, което се намира до пътя Сатовча - Доспат, по официални данни живеят около 630 души. Много от тях пандемията от коронавирус завари в чужбина, където работят. Една от хипотезите е, че заразата е донесена отвън. Другата, която местните хора смятат за много по-вероятна, е свързана с онкологично болна жена, която след лечение в столичната болница "Иван Рилски", където беше открита вътреболнична инфекция, дошла при близки в Осина да се грижат за нея.

От болницата обаче обвиниха твърденията, че заразата е от там за неверни. Те дори поискаха пердставителите на местната власта и РЗИ да се извинят на здравното заведение, тъй като доказно жената, която се е лекувала при тях има правени тестове за коронавирус, които са отрицателни и докато е лекувана там не е имала симптоми, изписана е и без такива.

Как се е заразила жената не е ясно - след изписването й състоянието й се влошило рязко. Местната медицинска сестра я приела в здравния пункт и я включила на система. На другия ден е приета в болница, където е починала. Тя е дала положителен резултат за коронавирус. Установено е, че са заразени медицинската сестра, нейното семейство и близките на починалата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: