Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кристиан Вигенин: Служебният министър на вътрешните работи не предлага конкретни мерки за мигрантския натиск
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:23 / 10.11.2022Коментари (0)453
©
"Днешното изслушване назрява отдавна и за съжаление трагичният инцидент от онзи ден го ускори. Не поискахме това изслушване, за да ви искаме оставката, може и това да се случи, разбира се, в разговора. Вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с българската граница и справянето с потока от нелегални мигранти.“ Това заяви заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин по време на изслушването на министър Демерджиев в парламента, съобщи БСП.

По думите му при предишното ръководство на МВР е извършена структурна реформа в Гранична полиция, която предизвика немалко спорове и възражения, а мотивите са останали неясни. "Например на граничното полицейско управление в Болярово, на чиято територия беше убит елховския полицай Петър Бъчваров“, уточни той.

Социалистът изложи мотивите на левицата за исканото изслушване: "Нарастващият натиск по границата на нелегални мигранти беше предвидим. Ситуацията се усложни, заради събитията в Афганистан и войната в Украйна, която доведе до високи цени на хранителните продукти и проблеми с изхранването в Африка. На крачка сме от присъединяване от шенгенското пространство, но поредицата от инциденти в последните седмици може да хвърлят сянка върху способността ни да опазим външната граница на ЕС. От случващото се изглежда, че и сътрудничеството с турската страна не е на достатъчно високо равнище. Досега не сме чули от вас подредена стратегия за справяне със ситуацията, освен кадрови промени, които не знаем дали и как ще дадат ефект“, каза още Вигенин.

По думите му БСП иска от Демерджиев да информира са предприетите мерки и какво смята оттук-нататък да предприеме, във връзка охраната на границата и справяне с потока от нелегални мигранти. "Това са въпроси, които не могат да чакат“, категоричен е социалистът и допълни, че в момента трябва да бъдат подготвени стъпки, които да бъдат продължени от редовния министър.

"За да легитимирате вашата дейност, обезкървихте и ръководството на Гранична полиция. Бяха направени смени с мотива, че нещата ще потръгнат. Включително онзи ден е освободен и зам.-директор на Гранична полиция с мотив, че натискът по

границата е намалял – очевидно това не се случва. Въпросът ни е в какво състояние е не преградното съоръжение, а тези помощни средства, които са изградени към него – инфрачервени камери, камери за наблюдение? Защото многократно сме заявявали, че те не работят. Поддържат ли се и по какъв начин, и кога ще се случи реформирането в Гранична полиция, за да могат хората да са там, а не да се командироват и понякога насила, за наказание?“, обърна се народният представител от левицата Иван Иванов към министър Демерджиев.

Иван Ченчев призова вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да не говори, че народните представители задават въпроси по политическа линия. Защото от начина, по който се задават въпросите си е проличало, че парламентарните групи искат да разберат какво е състоянието по границата ни. "Г-н министър, мигрантите обаче влизат – пропуски в системата има и при вас. Мигрантите пребивават на територията на цялата страна, а каналджийските схеми убиват. Малко е нахално, г-н министър, да призовавате НС да ви дава повече средства, след като вие не сте дали адекватен бюджет. Внесете бюджет, а не хвърляйте всичко на Народното събрание. МВР знае къде има мигранти и къде се крият, проблемите са много и трябва по това нещо да се действа. Кажете ми какво противодействие имате за цялостните схеми на територията на страната ни“, каза в заключение народният представител от социалистическата партия.

Още по темата: общо новини по темата: 70
16.02.2024 »
06.02.2024 »
13.10.2023 »
12.10.2023 »
12.10.2023 »
09.10.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: