Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кристиан Вигенин: ПП искаха промяна на статуквото, а се оказа, че всичко е било, за да спасят имунитета на Борисов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:33 / 26.05.2023Коментари (0)477
© Euronews
"Омерзително е това, което се случва. Оставяме настрана фактът, че този начин за обосноваване на тези, чрез някакви тайни записи оказа се, че не са били и тайни, но това е похват, който попринцип не одобряваме. Те позволиха да излязат на "бял" свят неща, за които може би само сме подозирали, срещу, които сме се борили през годините. Това, което чухме е, че стават ясни едни договорки, които противоречат на смисъла и съществуването на ПП. Това заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Euronews.

Той припомни, че ПП са дошли с идеята за промяна на статуквото. "Те искаха да създадат нов ред, едва ли не да преучредят на нова основа държавата. А се оказа, че в момента това, което правят е било да спасят имунитета на Бойко Борисов, да търсят договорки с ГЕРБ в името на това да има правителство и да се усвояват някакви средства. Виждаме едно задкулисие, което за нас е шокиращо", каза Вигенин.

И обясни защо: "При всичките трудности, които сме имали при взаймодействие с ПП, все пак имаше увереност, че в тяхно лице виждаме формация, което искрено желае да помогне за това страната да се промени. За истинската промяна, за която ние години наред се борим, още преди да съществуват "Промяната". Днес видяхме, че в тази амбиция сме сами", подчерта социалистът.

"През тези месеци през, които работихме с ПП останах с впечатлението, че г-н Петков обича да украсява някои неща. Вероятно, за да е по-убедителен пред съпартийците си", каза той.

В предаването "Праймтайм" той обясни, че има хора, които работят за това да няма правителство в страната. " В тези усилия да няма правителство един от участниците е президента. Той продължава да бави връчването на втория мандат, нито има консултации, нищо не се случва, но не е връчен мандата. Защо?, попита Вигенин.

По думите му колкото повече се бави връчването на втория мандат, толкова по-сложно става. " По-сложна става за реализиране тази концепция до която бяха стигнали ПП- ДБ и ГЕРБ. Но трябва да кажем ясно, че за България е важно да има действащо редовно правителство. Това ще върне институционалния ред в държавата", обясни зам-председателят на парламента.

"Президентът се държи изключително дистанцирано и имам чувството, че просто изчаква да се провали поредното Народно събрание. Не е обвинение, но смятам, че той трябва да бъде по-активен. След 4 провалени парламента, ако си загрижен за държавата, трябва да си влезеш в ролята и функцията като единствената стабилна институция в момента", призова Вигенин.

Социалистът коментира и защо БСП се е отказа от преговорите за първи мандат. "Целият подход на ГЕРБ беше сбъркан. Ние ясно индикирахме как си представяме възможността, как да се стигне до управление. Да се направи едно експертно правителство подкрепено от всички с министър- председател, който да е независима фигура, да се обединим около основните приоритети на държавата", поясни той.

И подчерта, че са получили точно обратното. "Ние го възприехме първо, като неуважение към нас. Второ, като възможност и нежелание да се търсят общите неща. И обратно да се търсят разделящите. Беше представен кандидат за премиер, който е политическа фигура, без да се търси съгласие с останалите. В програмата им не бяхме съгласни със всичко- както по отношение на предоставянето на оръжие за Украйна, така и за социалната политика", категоричен беше той.

"Оставката на главния прокурор сме я поискали, още преди да съществува ПП", обърна внимание Вигенин.

Той заяви, и че между ГЕРБ и ПП-ДБ няма никаква разлика. "Този съюз, който се получи изглеждаше естествен. От една страна имахме една фасада, на която се представяха всички тези неща, а виждаме, че зад кулисите се е говорело за абсолютно различни неща. Това е омерзително", каза в заключение Кристиан Вигенин.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: