Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кристиан Вигенин: Младите идентифицират лявото с комунизма и  тоталитаризма, а ние трябва покажем, че то е перспективно 
Автор: Йоланда Пелова 13:46 / 20.12.2022Коментари (0)266
©
Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП и на Народното събрание, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"  

Кристиан Вигенин: за съжаление почти всички политически формации са с популистки уклон, което не дава възможност за истински идеологически сблъсък, там, където реално лявото може да си покаже своята сила. 

БСП има идеи за нова програма и иска разширяване на левия фронт у нас. Какви са големите цели, посоката на развитие и как партията ще привлича обществена подкрепа? Г-н Вигенин, на срещата-дискусия на тема "Левицата в България – идеи, програми, политики“, организирана от Комисията по идейно и програмно развитие на БСП, която се проведе миналия петък, вие заявихте, че лявото е в криза от политическо представителство. Как се стигна до това положение и какви са пропуските, които отчитате на БСП? 


Въпросът е по-голям от това какви са точно резултатите на избори, защото причината лявото да е в криза е свързана с това, че по принцип политическият процес в България е в криза, има криза на политическата идентичност на политическите формации. Аз и на дискусията заявих, че за съжаление почти всички, включително водещите политически формации не са толкова идеологически базирани, а са лидерски партии, много често с популистки уклон, което не дава възможност за истински идеологически сблъсък, там, където реално лявото може да си покаже своята сила. Така че в тази ситуация БСП трябва да търси тези решения, които са важни не толкова за самата БСП, не за лявото като цяло, а важни за България, защото България наистина има нужда от една силна лява политика. За да се реализира тя, трябва да има силна лява партия, която да може да печели избори.  

Наблюдаваме последните месеци едно състезание сякаш отново за т.нар. "ляво“. Как се отразява този процес на БСП, мотивира ли ви по някакъв начин или има друг ефект върху т.нар. "лява политика“ у нас? 

Фактът, че различни формации, различни лидери, макар и не с голямо значение в политическия живот, говорят за това, търсят пътя напред, показва, че това усилие, което ние правим, е споделено широко, в смисъл такъв, че всеки, който се чувства ляв, човек, който чувства, че споделя левите виждания, лявата идеология, търси пътищата, търси начините, по които лявото да стане отново силно. В този смисъл нашите действия са еднопосочни, въпреки че в този момент изглежда така, сякаш ние се конкурираме, сякаш се противопоставяме на други. Да, това е процес, който сигурно ще продължи още малко, докато се видят наистина очертанията на едно ново силно ляво, в центъра на което обаче трябва да бъде БСП. Няма как да бъде иначе, тъй като както и да го погледнем, макар и с неудовлетворителни резултати, БСП е единствената лява партия в парламента, която има реални възможности за влияние, и ако търсим някакво обединение, то не може да стане, ако няма някакъв център на привличане. И в този смисъл това ще бъде нашата голяма отговорност – как да направим така, че в този процес, без да губят идентичността си другите, различни партии, формации, даже неправителствени организации, които защитават леви ценности, как да бъдем част от едно цяло, без всеки от тях да загуби своята идентичност. Но затова казвам, че това е процес, ние едва сега го започваме. Това беше една първа публична дискусия, въпреки че имаше преди това и няколко в по-затворен кръг дискусии. Започваме поредица от такива открити дискусии, които сега бяха – тази в петък беше по-широка, тя даде възможност да се говори открито по различни въпроси, но след това ще започнем да фокусираме усилието върху различните политики, които са важни за левицата, от какво има нужда България в сферата на образованието например с дългосрочните цели, в здравеопазването, икономиката, социалната политика, за да може да покажем наистина и на обществото различната гледна точка. Улисани в ежедневието, което неизбежно се случва разбира се, улисани в опита ни да наложим различни наши идеи, които от много време имаме, сега започна тяхната реализация. Само да спомена безплатните детски градини, безплатните учебници за учениците, подкрепата за децата, майчинството за втората година, други неща, които са изконно леви. Но хората като че ли не виждат голямата цел, голямата картина, обществото, което искаме да постигнем, държавата, която трябва да бъде.  

Защо да са изконно леви безплатните програми? Какво точно искахте да кажете с това?  

Ами искам да кажа, че десницата по принцип има друга философия на управление. Тя не обръща такова внимание на въпроси като равния старт. С това, което правим, ние искаме да направим така, че учениците, независимо от доходите, от възможностите на техните родители, да могат да имат равен достъп до образование и техният старт в живота да не зависи от това какви са възможностите на техните родители. Да, това може да изглежда малко утопично на фона на обществото, което имаме в момента, което за съжаление е дълбоко разделено. България е една от страните в Европа, не просто в Европейския съюз, а в Европа, в които разделението, разслоението между най-богати и най-бедни е най-голямо. Не знам как стигнахме дотук, но това трябва да се затваря. Единият от начините това да се случи е през образованието, защото иначе създаваме риск бедността да се възпроизвежда. Родителите без финансови възможности няма да могат да дадат качествено образование на децата си, а в днешно време без образование не може да върви нагоре по социалната стълбица. Ето, давам един прост пример за това как левицата смята, че може обществото да бъде по-хомогенно, по-единно, по-солидарно. 

Да, как ще работите за новите леви политики да намерят прагматично проявление, както заявихте, и хората да ги възприемат? На какво ще заложите в новата ви програма, която разбрахме, че подготвяте? 

Аз да уточня, че идеята за този по-активен старт на дискусиите е свързана с това, че през февруари предстои Конгрес на БСП. 

Точно така, да, да. 

Там ще обсъдим основните насоки на тази програма, но тя е един процес, който ще продължи следващата година, година и половина. Имаме решение, че тази нова програма ще бъде приета на общопартиен референдум, т.е. всеки социалист ще може да гласува приема или не тази промяна, което смятам, че е още една стъпка към ангажирането на по-широки кръгове от българското общество в този разговор. Аз съм убеден, че в рамките на следващите месеци, говорейки по конкретните политики, както дългосрочни цели, така и конкретните стъпки сега, ние ще увлечем много хора, които сигурно даже и в момента не си дават сметка, че реално в техния начин на мислене, техния подход към политиката те са леви, но не се идентифицират с нас. Това пък е другият проблем – за представителството и за това, че когато споменаваме, че лявото е в криза, че на практика България е страна, в която по всички показатели би трябвало да има силни леви партии, страна, в която много хора се чувстват леви в своите виждания, но не виждаме тяхното представителство в парламента. Там БСП е с 10%. Значи има неща, които ние самите като партия трябва да свършим, за да бъдем не само добри в политиките, които предлагаме, а да бъдем добри в начина, по който ги представяме и защитаваме. Ето това е поредица от стъпки, които смятам, че можем да направим заедно с много други групи впрочем. Някои от тях са по-радикални, те са критични към нас дори, но вярвам, че в този процес ние можем да ги привлечем и да ги чуем, да видим какво имат да ни кажат и как ние да стигнем, особено пък това е големият проблем – как да стигнем до по-младото поколение, включително през учебниците, през системната пропаганда, която се води, се създава впечатлението, че те идентифицират лявото с комунизма, с тоталитаризма, а ние трябва да погледнем напред, да покажем на младите, че лявото всъщност е перспективно и то може да даде един друг поглед за развитие на страната.  

А как ще търсите баланса между отношенията вътре в самата партия, защото както знаем, има доста противоречия там? Кого поканихте на тази първа среща, г-н Вигенин? 

О, това беше достатъчно широка среща. В основата на тази среща беше нашата Комисия по идейно и програмно развитие на Националния съвет на БСП. В нея са представени всички – т.нар. опозиция имаше такива представители. Някои не се отзоваха на поканата.  

От градската организация на София сякаш не видяхме май никого от там. Имаше ли представители от градската организация на София? 

Всъщност, реално погледнато, аз самият също членувам в София, така че от тази гледна точка представители имаше. Всъщност и младежите, които бяха там, те също са в градското ръководство. Единият от тях даже е председател на район. Но това не беше дискусия. 

Не видяхме председателя. 

Това не беше целта – да правим някакво регионално представителство. Ако поканим председателя на София, защо да не поканим председателя примерно на Стара Загора или на Ямбол? Ще стигнем и до това. Ние ще направим такива дискусии по региони, ще потърсим гледната точка и на партийните ръководства. Това е един процес, това беше едно начало, както ви казах, което ще продължи – абсолютно открит и отворен процес. И аз, моята персонална амбиция е чрез този процес, който започваме, ние да се опитаме първо да затворим, доколкото е възможно, тези вътрешни противоречия, които са повече на личностна основа в голяма степен, да се опитаме да ангажираме хората в съдържателен разговор, а не по това кой е добър, кой е лош, кой трябва да си подава оставката и такива неща, които смятам, че не са особено интересни за широката публика. И второ, чрез този процес да успеем, паралелно със затварянето на част от тези вътрешни конфликти, да се опитаме да увлечем и широкото ляво, което както казах се представлява от различни партии, организации, групи, които искат истинска промяна в България, не виждат начин в момента да го направят, но ако усетят тази сила, която бихме имали заедно, мисля, че това ще има един доста силен, синергичен ефект, който да засили като цяло политическото представителство на левицата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: