Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кремена Димитрова: Имаме дълг към сегашното поколение да му покажем, че българското кино е хубаво
Автор: Георги Иванов 11:24 / 06.06.2024Коментари (0)986
© Фокус
Имаме дълг към сегашното поколение да го върнем обратно и да му покажем, че българското кино е хубаво, какво може да очаква от него и да се гордее с него дори. Това каза Кремена Димитрова – старши експерт "Комуникации и Медии" в Националния филмов център в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

"Хората имат интерес към гледане на българско кино, защото българското кино говори за проблеми, които ги вълнуват, които са и техни проблеми, на език и с чувствителност каквато е близка до тяхната. Те не търсят екзотиката в българското кино, а нещо познато, нещо, което да ги изрази и тях, нещо, което да могат да съпреживеят.“

По думите ѝ вкусът към българското кино се възпитава и това става чрез организиране на срещи на българското кино с публиката. Това е и една от най-важните цели на НФЦ – подобряване имиджа му. С тази цел и НФЦ организира три големи фестивали: във Варна Фестивалът за българско игрално кино "Златна роза“, в Пловдив – за документално и анимационно кино "Златен ритон“, а от 3 години и в Бургас "Киноваканция“, чиято цел е да покаже най-доброто от "Златна роза“ и "Златен ритон“.

Фестивалът "Киноваканция“ ще се проведе в Бургас на 14-16 юни в зала "Тончо Русев“ на Дома на Нефтохимика – Бургас, като в рамките на фестивала се организират срещи с творческите екипи на филмите и дискусии. "За пръв път тази година се въвежда тема, която помага да обединим филмите и да има едно по-силно послание на цялата програма. Тези година темата е "Силата на волята“,“ обясни организаторът. Някои от примерите, свързани с тази тема, са документалните филми: "Следеният човек“ на режисьора Димитър Коцев-Шошо, "Киноекстремисти“ на Боя Харизанова,  "Да летиш с плавници“ на режисьора Маша Аверина.

Филмът, с който се открива фестивала, е "Защото обичам лошото време“,  а неговата режисьорка Яна Лекарска ще бъде в залата и ще има възможност за дискусия. "Преди него ще покажем филма "Балканска черна кутия“ който пък е за музиканта по известен като Котарашки, иначе се казва Никола Груев, който е много морски филм, много забавен филм за пътя на един музикант, за изборите, които той прави. Един филм, който ще създаде това настроение, което искаме да ни държи по време на фестивала.“

Според Кремена Димитрова съвременното българското кино все повече показва различните жанрове – комедии, психологическа и семейна драма криминални сюжети, както и доста комерсиални забавни филми, всеки от които намира своята публика. "Много е важно, че има бум и развитие на документално кино, защото то вече вкарва доста художествени средства в направата си и се доближава като внушение до игралното кино,“ каза тя и даде пример с режисьора Тонислав Христов, който според нея е еднакво добър и в игралното, и в документалното кино.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: