Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Манов: Огромни печалби ни очакват, ако 20-те ни млрд. куб. м. природен газ вървят в посока юг-север
Автор: Йоланда Пелова 14:30 / 11.10.2023Коментари (0)382
©
Тристранна среща между българския премиер и премиерите на Гърция и Румъния се проведе тези дни в Евксиноград. Основен акцент в разговорите бе регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца, с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура. На срещата присъстваха още заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорта Адина Валеан. Общо декларация беше подписана, свързана с НАТО и развитието на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас и Варна, до Констанца. Интервю в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с Красимир Манов – енергиен експерт.

Г-н Манов, какви са реалните възможности за страната ни във връзка с бъдещия транспортен коридор от Солун през Бургас и Варна до Констанца, с възможност за удължаване към Молдова?

Идеята е много добра. Срещата мина добре, като изключим разни дребни неуредици по отношение на организация – неработещи микрофони, от време на време не се чува преводът и т.н. Идеята е много добра и тя ще е от голяма полза за България, стига да се реализира. Защото ние това нещо го дъвчем от много години.

И през всичките години, през които ни управляваха правителствата на ГЕРБ и Бойко Борисов, нищо от това не се получи. А се получиха точно обратните неща – вместо да се засили този коридор, знаете Борисов така и не можа да построи интерконектора "Александруполис“ до Стара Загора за природен газ, направиха в полза на Русия небезизвестния "Турски“ или "Балкански поток“ и т.н.

Така че надявам се Денков да успее, макар че той ще е премиер само да  февруари-март месец, и едва ли би се получило нещо позитивно от негова гледна точка, тъй като времето е много малко, а тези проекти са доста разтегнати във времето, изисква се доста време, за да се реализират, специално за нефтопровода говорим, който е от изключителна стратегическа важност за България.

За каква добавена стойности и взаимодействия от засилване на връзките с Гърция и Румъния може да говорим, г-н Манов? Вие като енергиен експерт как виждате нещата?

Изключителна добавена стойност може да добави България и да печели от това нещо, защото по съществуващия газопровод, по който ние дълги години получавахме природен газ от Съветския съюз, през Молдова, Румъния, България и отивайки част за Гърция, друга за Турция и т.н., този т.нар. "Трансбалкански газопровод“, сега се обръща в обратна посока, в посока юг-север, както  подчертаха и премиерите на срещата особено Мицотакис и т.н. Той се обръща, за да може да се достави газ за Европа.

Но тука има няколко проблеми. Първият проблем е, виждате по време на самата конференция половината от въпросите се въртяха около включването на България и Румъния в Шенген. Това е изключително важно. Но Австрия, в която има много силно руско влияние, и Нидерландия, която ще загуби от това, ако се развият гръцките пристанища и започне там да се стоварват огромни товари и да се транспортира газ, петрол и т.н., те затова и ни спират влизането в Шенген, това е въпрос, който би трябвало да се реши и ние трябва да окажем натиск.

От тази гледна точка изключително ще сме благодарни, виждате Гърция ще ни помогне много сериозно, присъстваха и двама от вицепремиерите – така образно да го кажем на Европейската комисия. Така че ще печелим от това нещо, но трябва да се реализира.

Второ, от изключителна важност за България е да се направи петролопроводът, "Александруполис“ за Бургас, и ние тука с Варна ще го свържем, и натам до Констанца, защото и в Бургас, и в Константин има огромни рафинерии, но пак възникнаха и проблеми при българите, при нас, и това е, че нашата рафинерия е собственост на руска компания "Лукойл“.

Как виждате вие осъществяването на захранването на рафинерията? Какви са възможностите и най-добрите стъпки за българската държава?  Казахте има проблем, възниква проблем тук.



Проблемът е, че тя е руска собственост, собственост е на "Лукойл“. И аз многократно, включително и при вас в минали участия, съм подчертавал, че пътят само един – ние трябваше отдавна да национализираме рафинерията. Виждате какво се случва в съвременния свят, нападението на Русия над Украйна и т.н., има много несигурни бъдещи събития и ние еднозначно този въпрос трябваше да сме го решили, но за съжаление за сега не се решава.

Нашето правителство се държи като защитник на руските интереси в България, а тази рафинерия е от стратегическо значение. Защо да строим нефтопровод при положение, че рафинерията е на Русия, те и сега могат да си получават петрол от Новоросийск. Виждате, че нашето правителство удължи дерогацията почти до крайния срок, още една година, така че те работят в руски интерес. Взимаме си рафинерията, правим го този петролопровод, който ще засили и националната сигурност на България, защото енергийната сигурност е част, първа точка от националната сигурност на България.

И в момента даже се подава газ, той Мицотакис го каза, специално за Молдова, тъй като Румъния си имат собствен източници на природен газ и задоволява своите потребности, но по този коридор спокойно може да доставяме газ на Полша, и на който искате, в цяла Европа може да влезе. Така че Югоизточна Европа и специално Гърция и България, която нас няма как да ни заобиколят, виждате и транспортния коридор, и румънците ни говорят за Дунав и т.н.

Мицотакис ясно заяви, че Гърция има амбициите да бъде лидер в тази свързаност, стана ясно и от днешното му изказване в Евксиноград. Какъв опит може да почерпим от гърците и румънците? Смятате ли че подобни проекти спомагат за намаляването на зависимостта на Съюза от вноса на енергия от трети държави?

Ми изключително точно формулиран въпрос. Поздравявам ви затова нещо.

Благодаря.

Точно това е целта. И виждате, че трябва да споменем и премиера Денков, чест му прави, че благодари на Мицотакис, които миналата година, знаете, при сериозните обстоятелства, които възникнаха след спирането на подаването на природен газ от Русия, Гърция много ни помогна с това отношение. Няма как да бъдат заобиколени, гърците са наистина лидер в тая област. Те многократно повишиха и капацитета на пристанищата, знаете тоя прословут терминал, който пък догодина ще започне да работи на "Александруполис", за прием на втечнен природен газ и т.н.

Те имат много, много стабилна, последователна и много сериозна политика в това отношение, говорим за Гърция, и то от години наред. И той с гордост го казва гръцкият премиер. И ние само трябва да се получим от това нещо. Вижте една Румъния, която изоставаше от България, тя вече многократно ни надмина по отношение на икономика, на финанси и т.н.,всички тези свързаности, за които работят. Този транспотрен коридор, за който говорят и който ще бъде от юг на север и от север на юг, в частност и за украинското зърно, огромни количества, Украйна е огромен износител на зърно, ние можем да печелим от това нещо. Въпросът е да си изиграем добре картите.

Но аз съм скептичен, просто съжалявам, че трябва да го казвам, но съм скептичен, защото виждам какво правителство управлява. И може отпред да стои Денков, но зад него са Борисов и особено Пеевски. Не виждам тези хора как ще работят за интересите на България, след като те през всичките тези години са работили за интересите на Русия. Примерите са ясни, няма нужда да ги повтарям.

Г-н Манов, румънският премиер обърна внимание, че е необходимо изграждане на нов мост над Дунав, Гюргево и Русе, за да се увеличи капацитетът за плаване по река Дунав, т.нар. Проект "Бърз Дунав“. Този проект не ни ли отпраща, г-н Манов, към едни по-предишни времена? Отдавна имахме един подобен проект, български проект, нереализирано обаче.

Отново много точен въпрос. За съжаление ние даваме страхотни идеи, които в последствие не реализираме – много правилно беше забележката. Ами налага се да стигаме до там нашите хубави идеи да ги повтарят след години нашите съседи. Дано това да е някаква поличба и поне да вземат да го реализират, защото той е от изключително важност този проект за България също.

Абсолютно. Как този проект може да облекчи пътя?

Той ще увеличи пропускателната способност, защото, ако един ТИР заседне на "Дунав мост" и какво става там – един ден не мога да се оправят, опашки от ТИР-ове и т.н. Знаете проблемите в Русе. Но с Румъния ние сме съседи така или иначе, и имаме огромни възможности за сътрудничество, които за съжаление през всичките тези години почти не бяха използвани. Но какво да се прави? Надявам се сега това да се опуши. Виждате изключително интелигентен и с висок капацитет е румънският премиер. Хората просто си гонят интересите и знаят какво да правят, което при нас не се получава, ама се надяваме да се оправят нещата.

Много беше добра срещата в Евксиноград, страхотни неща се казваха. Аз внимателно изгледах цялата пресконференция, и за транспортния коридор, и за свързаността по Дунав, и за петролопроводи, и газопроводи и т.н., и за енергопроводи, и електропроводи. Всички тези неща са чудесни, надяваме се гърците и румънците да ни помогнат, и с помощта и на еврокомисарите да се окаже и натиск за това прословуто приемане в Шенген, защото това ще намали и изключително много разходите за България и за Румъния, и ще го види че приходите. Дано да се тръгне в правилната посока, дано.

Споменахте и изредихте много неща. По какъв начин и откъде да започнем ние, към кого да се насочен първоначално, за да интегрираме максимална енергийната ни система, за да постигнем някакви резултати в областта на енергетиката и климата?

Ами първото Александруполис – там трябва по най-бързия начин да се довърши терминалът и да се започне подготовката и за новия терминал за петролопровода. За нас са най-важни тези неща. Иначе ние като енерго- и газово свързани с Румъния и с Гърция, особено с Румъния, ние сме свързани. България има много добре изградена през годините газопреносна система. Има някакви проблеми по тръбите, но това не е болка за умиране. Там трябва да се насочим най-напред, защото възможностите са някъде около 17 милиарда, може би 20 милиарда кубически метра природен газ да вървят в посока юг-север, което в България ще печели огромни средства от това нещо като транзитни такси.

За съжаление обаче служебното правителство на президента Радев извърши едно национално предателство с подписването на тоя прословут договор с БОТАШ, който щеше да бъде нещо уникално, а се оказва, че е изцяло в ущърб на България, и така доста сериозна част от капацитета на преносната система е заета, но това тепърва предстои да се изяснява.

И за съжаление, там продължават да си стоят същите хора, които управляваха, още по времето на Радев ги назначиха в "Булгаргаз“, а още преди това и Борисов в "Булгартрансгаз“. Така че там има сериозни проблеми. Не виждам просто как ще успеем това нещо да го реализираме в пълнен мащаб. За пореден път за съжалявам, че съм толкова скептично настроен, но такива са обективните обстоятелства.

Още по темата: общо новини по темата: 225
03.04.2024 »
16.02.2024 »
03.02.2024 »
01.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: