Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Костадин Димитров откри уникална изложба за 50 години от първата копка на "Тракия"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:55 / 19.09.2023Коментари (1)228
Изложба, посветена на 50 години от първата копка на район "Тракия", събра снощи в административната сграда на бул. "Освобождение" 63 специалисти, участвали в проектирането и изграждането на квартала, много гости и жители.

"Бях 4-годишен, когато пресякох една голяма поляна и заживях със семейството си в "Тракия" След това продължих да изграждам футболни игрища в квартала, в който живея и така до ден днешен продължаваме да градим "Тракия“. Отминават 12 години, откакто съм кмет. Силно се надявам да оставя следа, но тези години са малка прашинка спрямо това, което са направили архитектите, инженерите, строителите на нашия любим квартал “, заяви в приветствието си Костадин Димитров. За тези години в най-младия пловдивски район са проплакали над 25 000 деца, а повече от 60 000 души го наричат свой дом, изградени са училища, детски градини и ясли, паркове, инфраструктура, разказа Костадин Димитров и допълни: "Надявам се всичко това да продължи. Честит празник!".

Като изложба-пазител на паметта я определи заместник-кметът на Община Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов и цитира журналиста и писател Евгени Тодоров. "Пловдив наистина е на 8000 години, но една не малка част от него е само на 50 години и това е "Тракия“.

"Тези 50 години в района са изключително съдържателни – като започнем от първите концепции, минем през идеята какви да са блоковете, как да се казват – това са важни факти, които всички трябва да знаем. На добър час на тази изложба! Сигурен съм, че много граждани ще я видят, а други ще си припомнят за "Тракия““, каза още Пламен Панов.

Сред многобройните гости на събитието бяха арх. Антоанета Топалова, арх. Румен Григоров, арх. Величко Куртев, инж. Христо Гогов, участвали в създаването на този уникален квартал. Те разказаха спомени за началото и работата по изграждането на "Тракия"

"Тракия" е един от 3-те най-големи комплекси в България, но и най-добрият, защото тук се събра целият опит. Той е с много съвременен като градоустройствена структура, много човешки", сподели арх. Топалова.

Автори на изложбата арх. Нина Толева-Новак, Виктор Новак, доц. д-р Иво Топалилов, с неоценимата помощ и на арх. Панджарова.

Тази изложба е израз на благодарност към десетките специалисти – урбанисти, архитекти, инженери, техници, на стотиците строители, които са създали един от най-добрите квартали за живеене.

"Нека се впуснем в това пътешествие във времето с отворени сърца и умове, ценейки миналото, размишлявайки върху богатата история на "Тракия", забележителния път на нейните жители и безбройните личности, изиграли ключова роля в нейната еволюция", заяви водещата Лили Бързева.

За неповторимата атмосфера на празника допринесоха изпълненията на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев.

Изложбата е подредена в сградата на район "Тракия" на бул. "Освобождение" 63 и може да се разгледа от 8.30 до 17 часа всеки делничен ден.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много добре. Сега да се реши проблема за паркирането пред Гербера 2 зона А12. Омръзна ми от тия селяци, за тях знаци няма.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Катастрофи в Кюстендилско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: