Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корупцията притеснява сериозно чуждестранни инвеститори у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:31 / 20.01.2022Коментари (0)241
©
Австрийските компании са сред най-големите чуждестранни инвеститори у нас и те оценят икономическо-политическата обстановка в страната като "обнадеждаваща". Това стана ясно от събитие в София, организирано от Търговското представителство на Австрия (Advantage Austria), проведена сред 70 фирми в страната.

Тяхното ежегодно проучване сред австрийските компании у нас показва, че един от основните проблеми все още са огромната държавна бюрокрация, както и недостигът на достатъчно квалифицирани кадри, показват данните от анкетата. Като едно от най-големите притеснения за австрийския бизнес у нас тази година се очертава високите цени на енергията и суровините.

Именно недостатъчната квалификация, недостигът на работна ръка и ниската производителност са сред основните пречки на австрийските компании, развиващи бизнес у нас. Друг ключов проблем е корупцията. 

Добрата новина е, че за разлика от непредвидимата икономическа и политическа обстановка у нас през изминалата година, която премина на фона на пандемия и избори, в момента ситуацията е по-скоро стабилна, коментира за Money.bg Ясен Георгиев - изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

Над една трета от анкетираните австрийски компании (35%)  смятат, че през последната година има влошаване на цялостното развитие на икономическия климат, но за 30% се наблюдава подобрение. По-оптимистично са настроени фирмите за следващите 12 месеца, като 32% смятат, че икономическият климат ще се подобри. Това е двойно по-добър резултат, в сравнение с изминалата година.

Над половината от анкетираните (53%) отчитат ръст на оборота през миналата година, толкова очакват да увеличат продажбите си и през тази. Под една пета са фирмите, които имат по-слаби резултати през 2021-а година.

В 63% от компаниите не е имало промени в персонала, такива не се предвиждат и през тази година. Делът на фирмите, увеличили броя на служителите си през миналата година надвишава близо три пъти тези, съкратилите персонал. Още по-добро е съотношението, което се очаква тази година - 30% от фирмите ще наемат още хора, а едва 7% ще намалят броя на работниците.

Затрудненията при доставките са причина много компании да се насочват към преместване на производствата си от Азия към Европа или към намиране на нови доставчицив България. Това отваря възможности за нови инвестиции в България, но конкуренцията със съседните държави е много силна, подчерта Георгиев.

Предимство тук са конкурентните разходи за труд, атрактивна данъчна система и доброто качество на служителите. 

Преобладаващата част от австрийските фирми са запазили обема на инвестициите си през миналата година непроменен (55%), а близо една трета са ги увеличили. Подобни са очакванията и за тази година, макар че леко намаляват компаниите, които предвиждат да инвестират по-голяма сума (25%), за сметка на тези, които ще запазят обемите си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: