Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронавирус: Кога и как ще ходим на море в чужбина?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:47 / 31.05.2020Коментари (0)510
©
Европейските страни започват да отварят морските си курорти за чуждестранни туристи. Плажуващите в чужбина това лято обаче трябва да се съобразяват с различни ограничения и мерки за безопасност в отделните държави.

Стартът на сезона също е по различно време. Най-късно – на 1 юли, започва той в Испания, където дронове следят за спазване на социална дистанция по плажовете. В Гърция пък трябва да се спазва дистанция от 2 метра на плажа, а под един чадър могат да лежат не повече от двама души.

Егея

Плажовете в южната ни съседка вече са отворени, но само за местни жители. За чуждестранни туристи отварят от 15 юни (виж всички дати по-долу) за посетители от 20 държави, сред които и България. Възобновени са и полетите до гръцките летища. Няма да има задължителни тестове, за да се пътува към Гърция. Предвижда се обаче да се правят такива на случаен принцип сред туристите.

Хотелите ще започнат да приемат посетители, но при строги правила за хигиена и дезинфекция. На плажа също има специални условия за разстояние. Любимите на българите крайбрежия - тези в Ставрос и Аспровалта, посрещат своите гости с добра новина - в региона, по време на коронавирус кризата, не е имало нито един заразен. Все пак там и на другите места туристите ще трябва да спазват дистанция от поне два метра помежду си и да не са повече от двама души под един чадър на плажа освен в случаите, когато става въпрос за членове на едно и също семейство. Носенето на предпазни маски на пясъчните ивици няма да е задължително.

От 1 до 15 юни мерките за задължителна самоизолация при пътуване няма да се прилагат по отношение на бизнесмени и служители в компании, базирани в България и Гърция.

На 25 май отвориха кафенета, баровете и заведенията за обществено хранене. ДДС-то за храните и безалкохолните в ресторантите дори се намалява от 24 на 13%. Минималното разстояние между масите в зависимост от разположението на столовете трябва да бъде от 70 см до 1,70 м. Към момента е разрешено да се ползват само масите в пространства на открито, като максималният капацитет на маса е 6 души, ако са от едно и също семейство или компания.

Желаещите да пътуват с кораб за повече от половин час ще трябва да попълват въпросник, свързан с COVID-19, предвиждат още мерките за защита от разпространяване на пандемията в страната.

Комшиите

Турските курорти също са подготвени за приемане на туристи. От началото на юни стартират вътрешните полети, а от 10 юни се очаква част от международните пътувания да бъдат отворени. В курортите обаче се въвеждат сериозни мерки за безопасност. Няма да се допуска пушене на плажа, за да не се затруднява дишането на останалите летовници. Пушачите ще бъдат отделяни в специална зона, съобщи "Хюриет“, цитирани от Телеграф.

Плажните кърпи ще бъдат поставяни на определени за целта места, като посетителите няма да могат свободно да избират къде да събират тен. Всеки от туристите ще може да разполага с площ от 9 квадратни метра. Чадърите и шезлонгите пък са оградени от минидървена стена, която да показва докъде е площта, която ползва плажуващият. След напускане на туриста чадърите и шезлонгите ще бъдат дезинфекцирани и ще останат незаети за поне 20 минути. Когато искат да си вземат питие от бара, плажуващите ще трябва да носят маска и ръкавици.

Пиренеите

В Испания, която е една от най-засегнатите от коронавируса страни в света, летният туристически сезон започва чак на 1 юли. Предвижда се времето за плажуване да бъде ограничено до 4 часа, съобщи "Сън“. Специални датчици ще бъдат поставени по стълбовете с лампи и ще фиксират отиващите към морето посетители. Чрез мобилно приложение туристите ще могат да следят през смартфона си кои плажове по кое време са най-натоварени.

Дронове пък ще прелитат над ивиците, за да следят за спазването на мерките за социална дистанция.

Италия

Част от курортите в Италия предстои да отворят от 1 юни, а други ще започнат да приемат туристи от 18 юни. От началото на месеца се очаква и да тръгнат полетите към страната, като първоначално самолетите няма да се пълнят на максималния си капацитет, а на 60-70%.

Сериозни рестрикции има за пътуванията от Северна към Южна Италия. Властите предлагат туристите от северната част на страната, където беше и най-голямото огнище на заразата, да минават през контролни пропускателни пунктове за проверка, когато отиват на почивка на юг. Управляващите на Апенините призоваха тази седмица за отваряне на вътрешните граници в Европейския съюз от 15 юни. Те призоваха и за общи правила за хигиена и дистанция, за да не се объркват туристите.

Има предложения и за стимулиране на вътрешния туризъм. Идеята е да се предоставя бонуси на семейства, за да почиват в страната в периода от 1 юли до 31 декември 2020 г. Така тричленно семейство ще получава 500 евро за почивка, за двама субсидията ще е 300 евро, а за индивидуални пътувания – 150 евро. Условието за семейство е обаче годишните им доходи да не надвишават 40 000 евро.

Кога се разрешават посещенията на чужди туристи

Гърция 15 юни

Турция 10 юни

Италия 1юни/18 юни

Испания 1 юли

Още по темата: общо новини по темата: 299
10.07.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
12.10.2020 »
08.10.2020 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: