Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корнелия Нинова: Защо има разминаване в резултатите от машините и протоколите?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:44 / 24.11.2022Коментари (0)320
©
"Въпросът с обсъждането и приемането на поправки в Изборния кодекс не е просто юридически въпрос, а голям политически. Въпрос за политическата стабилност на България в този ключов момент, за правата на българските граждани и демокрацията, за правовата държава и законността, за политическата отговорност, справедливостта и доверието.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията за промени в Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на партията.

От парламентарната трибуна тя се обърна към “Продължаваме промяната“: "За нашите бивши партньори въпросът за Изборния кодекс се превърна във въпрос за стабилността и сигурността на България в следващите месеци и години, като беше поставен като ултиматум: “Ако БСП не си изтегли законопроекта, няма да има преговори за правителство“ или “Ако законопроектът мине, няма да предлагаме правителство на малцинството“, припомни тя. По думите ѝ условие за правителство вече не е борбата с корупцията и оставката на Гешев, не е нова КПКОНПИ и Бойко Рашков начело, не е социалната програма на БСП, а Изборният кодекс.

"Щях да се радвам, ако имаше такъв наплив не само тук, но и в комисиите“, обърна се Нинова към депутати от ПП и продължи: "Да бяхте организирали протести, уважаеми социални партньори, когато не мина минималната заплата от 850 лв. в Тристранния съвет. Или да ви питам защо с вашите гласове беше отхвърлен Законът за социалните помощи на деца за 300 лв. или реформите в пенсионната система? Къде изчезна социалният и антикорупционният облик и изведнъж смисълът на съществуването на партиите и бъдещето на държавата се превърнаха едни машини и флашки?“, постави лидерът на БСП като първи въпрос пред залата.

Нинова припомни, че в предишния парламент, когато БСП беше партньор с ПП и ДБ, от левицата внесоха същия закон на 15 юли 2022 г. "Тогава нямаше никаква истерична реакция от нашите партньори, точно обратното. Поставих въпроса на Министерски съвет пред министър-председателя Кирил Петков още тогава с притеснение, че нещо се случва, че трябва да обмислим промени в Изборния кодекс. Той извика г-н Божанов от “Демократична България“ и разговаряхме –

нормално и колегиално, че има проблем. Внесохме законопроект – нито дума срещу него, даже не участвахте и в дебата в правна комисия“, изтъкна тя.

Нинова обясни, че на този разговор от думите на г-н Божанов е станало ясно, че има теоретична възможност да се манипулират машините. "И г-н Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става и тогава нямаше истерия за статуквото БСП. Значи – когато управляваш с една партия и ти е необходима властта на всяка цена и тази партия поставя един въпрос принципно, тя не е статукво. Но когато вече не управляваш и си извън властта и същата партия постави същия въпрос, също толкова принципно – тя вече е статукво и се е върнала в миналото. Що за политика е това?“, попита лидерът на левицата.

Третата тема председателят на социалистите постави за правата на гражданите и демокрацията. "Най-демократичните партии, тези, които най-много се борят за правата на гражданите, пренебрегват мнението на 47% от българските граждани, които искат хартия. 47 % искат хартия, 48 % искат машина. Е, нека демократично да им дадем и двете“, заяви тя и продължи: "Посягате на правовата държава и на законността в храма на законността – Народното събрание с искането БСП да си изтегли законопроекта. Как може да искате изтегляне на законопроект на второ четене след като знаете, че нямаме право? Една седмица облъчвате обществото с това, знаейки, че не може“, изтъкна Нинова и допълни, че с това се иска от БСП да наруши законите, заради капризи.

От парламентарната трибуна Нинова се обърна към българските граждани: "Внушава ви се, че първото решение на Народното събрание било Изборният кодекс, че БСП е отстъпила от социалните си ангажименти и е внесла изборния закон, защото иска да манипулира вота ви. БСП внесе първо 12 социални закона, които са в ресорните комисии“, заяви тя и припомни, че първите закони на НС бяха за военната помощ за Украйна, за купуване на нови самолети, за още самолети, за Еврозона. "Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията и тя беше между “Продължаваме промяната“ и статуквото - ГЕРБ и ДПС. Да сте ни чули ние да ги нападнем, да ги обидим, да използваме епитетите, които те сега използват срещу БСП? Не. Защото политика с епитети и процедури не се прави. Политиката е нещо много по-голямо“, категоричен е лидерът на левицата.

Нинова коментира още нещо впечатляващо от “Продължаваме промяната“ – че участието на партиите в секционните комисии не е гаранция, че те ще проверяват правилно, защото има партии, които нямат достатъчно хора в страната, за да си попълнят секционните комисии. "Секционните комисии са около 12 000. Ако една партия няма толкова членове, симпатизанти, доброволци в страната, каква партия е това?“, постави тя като четвърти въпрос.

"И най-важното – Защо БСП, която е настоявала за смесено гласуване, за машинно гласуване, си промени мнението? Не защото обслужваме статуквото и искаме да откраднем гласовете. Поради три причини и имам три въпроса към цяла България, към институциите и към българските граждани“, заяви Корнелия Нинова и поиска експерти да обяснят защо излиза надписът “Дневникът е подправен“ на машините.

"Втори въпрос – Някой да излезе и да обясни защо, въпреки решението ЦИК да обобщи и да каже има ли разлика между машинния протокол и между разписките, все ще не е излязла с официални данни и доклад дали има разминаване?“, попита тя и постави третия си въпрос: "Някой, който разбира, да излезе и да обясни какво значи това – снабдили сме се с протоколи, които показват: Машинно гласуване 166 гласа, протокол на преброяване отчело 168 гласа. Втори протокол от Габрово – машина, отчела 227, намерени 229. Трети протокол от Благоевград – машина, отчела 264, протокол - 261.“ Нинова обясни, че става въпрос за разлика от 4-5 гласа, но 12 00 секции по 5 гласа прави 60 000 гласа, което е почти една парламентарна група.

"Нашата битка е за справедливо отчитане на гласовете, за право и свобода на избор всеки как да гласува, за контрол върху това гласуване и тук да стоят хората, които наистина е избрал българският народ, а не ги е избрал онзи, който разнася флашките и натиска кодовете“, обобщи лидерът на БСП.

Нинова припомни на Асен Василев как са протекли преговорите по тази тема в предишното правителство: "Добре, ще въведем хартиената бюлетина, но дайте да го направим за над 60-годишните, за да можете вие да си приберете електората понеже е по-възрастен.“ Разговорът беше това, той не беше против машините, а беше дайте нещичко там да направим компромис заради вас.

"Отговорът ни беше, че битката на БСП не е за нашите избиратели, а за демокрацията, справедливото и свободно право на избор“, посочи тя и продължи: "И отказахме да променим кодекса така, че да създадем облекчение само на възрастните хора. Обясних им, че това е противоконституционно и нямаме право да делим хората по възраст, пол, занятие и раса. Ако някога сте си помислили да нарушавате Конституцията – този път няма как да ви позволим уж заради БСП да го направите отново.“

"Уважаеми колеги, ние не влязохме в разправии заради това, а заради 70-те руски дипломати, за които научихме от медиите“, заяви Нинова и уточни: "Заради прекратения договор с "Газпром“, за който научихме от медиите, заради оръжията за Украйна – това беше сблъсъкът между нас, а не кой как да гласува“, каза още тя.

Нинова призова българските граждани да гледат кой какво прави, а не какво ги лъже. "Всички тези социални закони вече са в комисии и "Продължаваме промяната“ ги блокира. Питам ви защо вчера по ваше предложение в социална комисия не мина Законът за социалните помощи за деца? Как можахте вчера да блокирате бързото приемане на 20 години затвор, 100 хиляди лева глоба и отнемането на имуществото за каналджийство, а полицията ги гони из цяла България – стрелят се и умират полицаи? Как можахте това да го блокирате в

комисия? Не го допуснахте с вашите гласове, на "Демократична България“ и на "Възраждане“. Защо бе хора? Какво има лошо да наложим драконовски закони и после да ги контролираме дали ги изпълняват МВР и граничари?“, попита тя.

И продължи: "На г-н Атанасов да кажа: Когато МВР си е на мястото – и с машини, и с хартии може да се ограничи купуването на гласове. Ние може сега да спорим с ПП, но Бойко Рашков има безспорната заслуга на последните избори да се ограничи драстично злоупотребата и купуването на гласове. Ние сме открити и честни хора и казваме, че когато се вземат мерки, може да се ограничи. Не машините ще спрат едното или другото, не хартията, а всички онези институции, които контролират този процес“, заключи Корнелия Нинова.

Още по темата: общо новини по темата: 82
27.01.2023 »
24.01.2023 »
24.01.2023 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: