Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
 ондукторка:  олабираме в жегите, пътници ни обиждат, мрем като пилци от стрес
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 09.08.2018 оментари (23)524
© Blagoevgrad24.bg
—лед публикаци€, разкриваща некоректно отношение на кондукторка към пътници в автобус на градски€ транспорт, нейна колежка се свърза с Varna24.bg не за да € оневини, а за да разкрие подробности за тежките услови€, при които са принудени да работ€т и ежедневните обиди и унижени€, които са принудени да търп€т. ≈то споделеното от варненката, принудена да работи при задух, ругатни и силен стрес:

"ѕърви€т гол€м проблем в √радски транспорт е липсата на автобуси†с нормални услови€. Ќе може в тези жеги по най-натоварените линии 20 и 148 да се пускат автобуси, където хората са натъпкани като сардини, а има само н€колко прозорчета. ¬ътре се работи на температура над 35 градуса между пътниците. Ќормално е пътниците да недоволстват, но това недоволство не тр€бва да бъде насочено към нас кондукторите и шофьорите, а към управата. ≈жедневни са случаите, при които кондукторки колабират в жегите. Ќа мен лично ми се случва вече два пъти.

¬торо, абсолютен недостиг на шофьори и кондуктори. ѕрав€ разлика между кондуктор и контрольор.  ондукторът е този, който дава картите за еднократно пътуване и провер€ва картите.  онтролата е тази, ко€то провер€ва дали всички пътници са редовно таксувани. «атова и започнаха да пускат н€кои линии, като тролей 82, по които се таксуват пътниците от първата врата при водача. Ўофьорът не само таксува, но и слиза да помогне на инвалиди и майки с колички да се качат, след това продължава. ≈ как кажете тогава да спазва разписанието си, като работи за двама?

“рети€т проблем е възпитанието и отношението кондуктор-пътник. 95% от пътниците са възпитани и интелигентни хора. »ма и хора, които не отговар€т на тези критерии. ќтношението обаче е кошмарно. Ќе може пътник, седнал на м€сто за майка с дете, млад мъж, да нарича кондукторката "мършо долнаУ, защото го е помолила да отстъпи м€стото си. Ќе може†болни и възрастни хора и инвалиди да сто€т прави, кондукторката моли пътници седнали на обозначените места да станат, и да получава един вагон обиди.

„есто се качват пи€ни, дрогирани и хора в недобро психическо състо€ние. ¬чера лично аз имах два случа€ на агреси€ от страна на роми.  остваше ми много нерви да ги озапт€. Ѕи€т се, щип€т се, полуголи в автобуса. ћного често е агреси€та с реплики " о€ сити, ма дъртофелоУ, "ћършо долнаУ и други подобни квалификации за това, че тр€бва да си свършим работата. »мало е и случаи да викам полици€. „есто†се качват пи€ни пътници, които се изпускат, но не можем да ги свалим, защото имали билет. ѕо закон иначе имаме това право.

ѕроблем е и това, че много от кондукторките работ€т на граждански договор, независимо, че са в трудоспособна възраст.  огато започвах б€х попитана дали искам да работ€ на трудов договор, но не ме одобриха. Ќ€ма об€снение. “ези, които сме на граждански договор работим на процент, без твърдо заплащане. јко имаме определен брой закупени кочани тогава†имаме право да ни осигур€ват†пенсионно и да покри€т минимална здравна осигуровка, ко€то не включва ползването на болничен. “ези на граждански договор н€мат право на отпуск също така. јко изл€зат в почивка нищо не им се плаща. Ќай-големи€т кошмар беше, че когато паднах в автобуса и си счупих ръката, тогава разбрах, че тези дето сме на граждански договор†в случай на смърт сме застраховани за 500 лв. “ова създава напрежение между нас, защото тези на граждански договор сме без права.

 огато аз започвах миналата година ми обещаха, че до 1 септември ще бъда назначена на трудов договор, но не уточниха ко€ година.

—лушах ръководството как коментира, че 80% от автобусите в "√радски транспортУ са осигурени с климатици, другите 60 автобуса н€мат.  ато човек , който е добре с с математиката,†направих сметка. 60 автобуса са 20 процента. “ова означава, че √радски†транспорт разполага с 300 автобуса, е н€ма толкова. ѕовечето са в ремонт, чуп€т се, закъсват по път€, изтичат им маслата и т.н., защото са стари. »мало 20 автобуса, които тр€бвало да бъдат бракувани, но н€мало с какво да се замен€т. ќт там следват аварии по път€, прикачване на пътници и нерви. Ќие сме виновни за разписани€та, които не се спазват, за липсата на климатик, за всичко.

“ова с разписани€та е също сериозен проблем. “е не са актуализирани от години и сега с тези ремонти и задръствани€ се случва по 5-6 часа кондуктор и шофьор да не могат да сл€зат дори до тоалетна. †

‘акт е, че има огромна смъртност сред служители на "√радски транспортУ, на стаичката ни в ƒјѕ за две години се†по€виха 21 некролога. ќтиват си млади хора на по 50-60 години. ћрем като пилци от стрес.

“р€бва да се вземат мерки да се актуализират разписани€та на автобусите и тролеите, които минават през разкопките в града, така че да са адекватни на новите услови€ на движение и трафика.

Ќе може в ненатоварен час маршрут от един до друг обръщач да е един час, а в пикови€ час да е 45 минути. Ќие сме длъжни да спазваме разписанието, но н€ма как да стане.

ћного често сме обект на атака от крадци. Ќа атаките на джебчии са †подложени и пътниците най-вече по лини€ 148. ѕредупреждавам дамите да не демонстрират наличните пари в портмонетата си и да се качват с приготвени пари.  америте за съжаление не могат точно да засекат†джебчиите, те са монтирани на тавана и улав€т само глави.

—ериозен проблем е и това, че фирмата не ни осигур€ва оборотни пари.  огато ми се качат сутринта трима пътника с по 50 лева и още двама с 20, аз тр€бва да имам лични пари, за да им развал€. “ака н€колко пъти се стига до това, че за да имам оборотни сто лева в себе си, не мога да си плат€ кредита.

Ќе е добре уреден и проблемът с картите на пенсионерите. ¬ “ърговище например хората в пенсионна възраст плащат 1 лв. за карта, с ко€то могат да ползват билет с отстъпка и пътуват за 60 стотинки. ¬ ѕловдив имат карта с лимит от 18 пътувани€ по една лини€, след това си плащат редовен билет. —амо във ¬арна срещу 2 лева пътуват неограничено. “очно пенсионерите са превърнали градски€ транспорт в транспортен превоз. ћъкнат щайги, бидони, мотики, багаж, които ние не таксуваме, за да не ги ощет€ваме. †

—подел€м всичко това за да са на€сно пътниците, че и при нас нещата не са цвет€ и рози, затова и ние пон€кога реагираме остро, все пак живи хора сме. ”важението тр€бва да е взаимно!"

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.08.2018 г.
0
 
 
нормално за Ѕ√ ..... !
Aнонимен
на 10.08.2018 г.
0
 
 
«ащо автобусите и тролеите не спират до тротоара както е в ≈вропа? Ќ€ма ли кой да инструктира шофьорите? »скаме качествено обслужване!
-1
 
 
и патниците сме подвластни на софорите
0
 
 
Stefka Velikova искрено се над€вам тук да прозира ирони€... «ащото аз не се см€там за лелка рЯШБ, пък и на нецивилизован остров малко ще ми е скучно рЯШЙ
0
 
 
“јћ по света отдавна н€ма кондуктори. ’ората се качват от първата врата, чекират си картата, чипа или билетчето и влизат. —лиза се от 2,3 или 4-та врата.Ќо ние срещу т€х тичаме и стигане нема - »Ќ“≈√–»–јЌ √–јƒ— » Ѕј–ƒј 
Aнонимен
на 09.08.2018 г.
0
 
 
«латев, портних, ќбщина ¬арна, ц€лата фирма √“ следва да бъдат съдени и осъдени за тези безобрази€ със служителите им, неизправните опасни автобуси, липсата на система за таксуване, липса на карти.  акъв позор и липса на професионализъм.» се очакват туристи да пълн€т касите на ¬арна...това никога н€ма стане. ѕоне питайте в Ѕургас как са направили транспорт за чудо, и такситата са по-евтини. јлчни некадърници, това е определението за «латев, портних и фирмата √радски “ранспорт.
-1
 
 
—з имам иде€ - след навършване на 40 години всички изтер€сали лелки да бъдат заточени на далечен от цивилизаци€таостров- така е било в древни времена - дайте пак да го възродим
+1
 
 
ѕърво в среда без конкуренци€/нали се сещате,че € унищожихте,за да можете да изсмучите едни европейски пари/нещата отиват към провал.¬торо местата за майки с деца не им е м€стото най отпред,където е най-опасно,просто така са закупени автобусите,без н€кой да регламентира правилата.»ма и забрани за говорене по телефон,но и шофьора и кондуктора и пътниците не спазват.ƒобав€м и отвратителното държание на кондуктори към нашите майки и бащи,само защото държавата на фона на мизерните пенсии им е отпуснала да се воз€т безплатно в транспорт ,който се е изграждал с техни пари...смрад
Aнонимен
на 09.08.2018 г.
0
 
 
Ќека да кажа и аз н€колко думи на тази жена. ƒа - за проблеми с трафик, климатици и въобще лоши услови€ на работа сте права (между другото "горгичките шофьори" на които им се налагало хем да продават билети, хем да шофират, хем да помагат на инвалиди и майки с колички да се оплачат на шефовете си и на тези в общински€ съвет, защото ние вече сме платили за автобуси с автоматизирана билетна система и рампи (съответно тези проблеми не тр€бва да съществуват, а са плод на корупци€ и да си го кажем-на откровени кражби). Ќо какво да кажем ние пътниците, които даже си плащаме за тези ужасни услови€? ¬ие имате избор дали да приемете тази работа или не, а ние плащаме за градски€ транспорт с данъците си и не можем да го сменим с друг транспорт. »скаме чист въздух за града и за това не ползваме частни коли и таксита. Ѕи било идеално да не ползваме и градски€ транспорт (а само да се разхождаме или да караме велосипеди, но пон€кога се налага). ћного лошо впечатление ми направи, за това, че се оплаквате, че било много евтино за пенсионерите??? јбсолютно неадекватно и безобразно изказване. ƒа не говорим, че картите са безобразно скъпи за обикновените хора - как може транспорта ни да е толкова калпав, нередовен, мръсен и т.н. , а да е по-изгодно да се пътува например във ¬иена (град с перфектен транспорт и еталон в световен мащаб)? ƒа не сравн€ваме и със —офи€, защото там картите са по-изгодни от тук. ј какво ще кажете за безобразното поведение на шофьорите, които все още си позвол€ват, да пускат чалга, да говор€т по телефона, че даже и да пушат по време на работа?  ъде се е чуло и вид€ло такова чудо? » да завърша с вас - кондукторките. јко не е ваше задължение (предполагам не е) поне имайте добрината да изискате от персонала на градски транспорт (тр€бва да имате такъв) да се погрижи за чистотата на превозните средства отвътре. Ќе може да продължаваме и ние и вие да гълтаме този прах. «а това тр€бва да се чисти поне преди или след кра€ на вс€ка см€на. » наистина последно - никога повече не си позвол€вайте да се мръщите или да подхвърл€те сърдити реплики на хора, които ви дават сумата за билетчето в жълти стотинки или обратното-ако ви дават едри пари и тр€бва да върнете. –азберете, че това е ваш проблем и задължение, иначе н€маше да сте там, а отдавна тр€бваше да се разплащаме с автоматизираната система (за ко€то сме платили). » след като сте все още там и това все пак е н€какъв социален жест към вас, защото така има повече работни места, макар да е икономически неизгодно за варненци (защото ви плащаме заплатите) бъдете любезни и си вършете работата с усмивка.
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёли 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
 убрат ѕулев срещу јнтъни ƒжошуа
Ћ€то 2019
“¬ и шоу сезон 2018/2019
–ожен 2019
’акер удари Ќјѕ
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: