Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:43 / 05.07.2023Коментари (0)268
©
Делото на Окръжния съд в Ню Йорк, заведено за КТБ, по Антикорупционния закон "Рико“, ще стане след 1 септември. Това каза за аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" финансистът и бивш главен ревизор на Българската народна банка (БНБ) Кольо Парамов.

"Миналата година януари месец съдията, заместник-председател на Окръжния съд в Ню Йорк, беше разпоредил и даде 15-месечен срок на българския съд. Софийски градски съд трябваше да гледа делото вътрешно, у нас, и после Висшият касационен съд да излезе с решение. Тези 15 месеца свършиха през март, в края на март тази година, и се завъртя едно удължение с още 6 месеца, защото щатът Тексас имаше едно искане за допълнителната проверка по отношение на разликите, които се получават към петте основни фирми, с които са ангажирани господата Пеевски и някои други хора и двама български граждани, които имат и американски паспорти, в чиито офшорни сметки има преведени част от тези пари. Сега основният въпрос, голямата дума, ако мога така да се изразя, по този проблем е думата "давност“. Давността. Значи американците питат следното: дали българският съд ще признае чрез признанието на Българска народна банка давност по събитията за обявяване на фалита на КТБ. Ако българският съд признае тази давност, то тогава следва решение по отношение на глобата и лихвите, които ще бъдат прехвърлени по отношение на това дело. Ако българският съд, за което аз съм сигурен, че няма да признае никаква давност, нито БНБ ще признаят някаква давност, делото се връща автоматично в Америка и то продължава по схемата на делото "Рико“. Досега разглеждани процеси по закона "Рико“ няма абсолютно един случай, който да се е отървал без много, много сериозно наказание, т.е. нашите представители, които са подсъдими в случая, и като вариант няма да бъдат по никакъв начин пожалени, защото в България няма да се намери съдия, който да признае давността като реална и да приеме условието, че той ще бъде наказан с огромни лихви в директен план заради това признание. Следователно, за да се отърват от тази отговорност, за да получат, за да лансират тази безотговорност, те ще направят всичко възможно да не приемат това условие и американският съд ще ни осъди на своето заседание в директен план, поименно, с всичките му подробности като условия и като ангажимент за отговорност. Това отива някъде около 500-505 милиона долара", каза Кольо Парамов.

"Това дело ще стане след 1 септември, защото имате 31 март – 1 септември 6 месеца и след 1 септември отказът на българския съд, Софийски градски съд – Висшия касационен съд, отказ от документално признание. Те ще продължат по техния закон и този отказ ще бъде директно и ясно продължен с всичките отговорности и последствия към закона "Рико“, уточни финансистът.

Парамов обясни, че част от българските граждани, обвинени по закона "Рико" имат и американско гражданство.

"Г-н Пеевски има 5 фирми, представителите на Първа инвестиционна банка имат там двама участника. Значи БНБ е страна, подсъдима отделно по делото. Има двама български граждани, които са в САЩ, и има други подотчетни лица, които в детайлен план в момента не се съобщават, не заради друго, а заради връзката на признанията по отношение на прехвърлянето на пари. И има хора като фирми, които участват по плащането. И най-важното, най-важното – подсъдими са двамата квестори на КТБ, които започнаха да превеждат пари от сметката на КТБ в началото, когато бяха назначени, в разни посоки и които ще носят отговорност по цялата тая система за старта на неправилния фалит".

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 195
30.01.2024 »
22.01.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
13.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: