Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кольо Колев: Имаме подскачащи партийци и перманентна политическа битка 
Автор: Йоланда Пелова 16:13 / 18.06.2023Коментари (0)338
©
Социологът Кольо Колев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 14.06.2023 г.)

Народните представители създадоха временна комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата около поисканите имунитети на четирима депутати. Това са Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. Комисията ще се състои от 12 депутати, по двама от всяка парламентарна група, и ще заседава до 18 юли. По-рано днес Кирил Петков обяви, че ще си даде имунитета преди комисията да е направила своето становище. А временната комисия има за цел да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер. Очаква се да бъде избран председател на комисията, както и членовете към нея. Разговаряме сега със социолога Кольо Колев. Здравейте, г-н Колев.

Здравейте.

Народните представители не пропуснаха да си разменят грозни реплики. Спорът беше свързан с новосъздадената комисия, за която вече обясних на нашите слушатели, за депутатските имунитети. 186 депутати решиха да бъде създадена временна комисия за отнемането на имунитетите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов, 32-ма бяха "против“ от БСП и "Има такъв народ“. Как намирате този ход на депутатите, г-н Колев? Има ли според вас необходимост от подобна временна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер?

Първо да кажа, че грозните реплики, с които започнахте, че са били разменени, не са нещо необичайно. Те станаха норма на поведение. За съжаление изпразнен от всякакъв смисъл, освен "Ама вие сте гадове“. А що се отнася за комисията, според мен изглежда разумно наистина да има такава комисия, и то би трябвало да се създава винаги, когато се поиска имунитет на някого, поради простата причина, че не можем да предположим, че всички, които ще гласуват в залата "За“ или "Против“, ще бъдат запознати конкретно с материалите. До голяма степен те ще гласуват на базата на своята политически партии и пристрастия. Така че изглежда съвсем разумно да има такава комисия. Друг е въпросът, че ми се вижда малко множко да работи до 18 юли.

Имаше предложение да работи само няколко дена или до 20 юни.

Би трябвало 10-15 дена да са напълно достатъчни за тези хора - да се запознаят с специфичната материя, да разберат за какво става дума, но да кажем на 18-ти, не знам, може би планират след това да излязат в отпуска или нещо подобно.

Имаше изказвания, че комисията е създадена за изпиране и влачене на нечий имунитет дълго време, с оглед свалянето на главния прокурор.

Има логика в това да се изчаква свалянето на главния прокурор. В крайна сметка главният прокурор демонстрира една бих казала меко казано нездрава активност, както преди искането на неговата оставка, демонстрираше така нездрава пасивност. Оказа се, че това, за което се говореше дълго време, че се държат дела на трупчета, и че прокуратурата избирателно атакува едни, съответно служи като балсам за други, се оказва абсолютно вярно. И това се потвърждава точно и от действията на главния прокурор.

Наистина изглежда малко безумно: Сега главният прокурор изведнъж се задейства, и казва: "Тука имунитетите на тоя, на тоя и на тоя“, съответно те едва ли не да се съгласят и да се оставят в лапите на същия този хиперактивен главен прокурор, който в момента се мятка в отчаян опит да си спаси главата. Затова казах, че изглежда нормално създаването на такава комисия, която малко или много да прецени всичките фактори, а не да си стигне просто до търсене на политическа разправа на едни партии, които могат да формират едно или друго мнозинство спрямо други.

Като заговорихте и за главния прокурор, смятате ли, че новата комисия трябва да покаже дали има опит за намеса на прокуратурата в работата на Народното събрание?

Сега, дали конкретно в работата Народното събрание ми е трудно да преценя, но очевидно прокуратурата има намесва в политиката. Непрекъснато се говореше досега, че политиката има намеса в прокуратурата, но се оказа, че и обратното, политиката се опитва или най-малкото действа с оглед на едни или други политически сили в зависимост от това как се чувства – дали застрашена или пък  обгрижвана от съответните политически сили, връзката е взаимна. И не виждам някаква особена необходимост да бъде доказвано преди доста причината, че то се показа. Показа се по категоричен начин с последните действия на главния прокурор.

А какво е вашето лично мнение, според вас редно ли е Народното събрание да се меси в работата на съдебната власт и обратното, тя да се меси в законодателството?

Категорично, значи изначално, то е конституционно фиксирано, че не трябва да има намеса на съответно едната и на другата власт в техните работа. А друг е въпросът вече как се конституира съответно прокуратурата, Висшият съдебен съвет и т.н., където не можеш да нямаш намеса по един или друг начин на политическите парти, които са в крайна сметка избраници на народа. Така че да, трябва да има ясна система за номиниране, за издигане, съответно за отзоваване, и едновременно с това по никакъв начин не трябва да се допуска оперативната намеса на която и да от властите върху другата.

Не успяха обаче да изберат председател на комисията за имунитети, имаше различни предложения. Десислава Атанасова обвини депутатите, че блокират комисията, особено предвид липсващия председател, иронично предложи ротация – всеки член да е председател на комисията. Тази практика все по-често се прилага сякаш с ротацията, а докъде ще стигнем с тези предложения, не е ясно.

За съжаление стигаме до там, като че няма средоточия и изявени личности, които да събират в себе си доверието и на едните, и на другите, и на третите, и на четвъртите. Тече някаква перманентна политическа битка, в която едва ли не всеки играе за себе си и се мъчат да се надвикат един друг, без да се опитват да намерят някакъв общ знаменател поне по важните за страната проблеми. В случая това е един важен проблем и трябва да  намерят човека или хората, които в крайна сметка да могат да съберат в себе си доверието и на своите, и на чуждите. Като че ли обаче такива личности изчезнаха от Народното събрание. Значи, нека да си спомним в далечното минало, когато имаш такива фигури, като Гиньо Ганев, които независимо от политическата им принадлежност, всички се отнасяха с голямо уважение към тях. Като че ли тези фигури изчезнаха от това Народно събрание. Имаме подскачащи партийци от една, друга, трета, четвърта политическа формация.

Г-н Колев, допускате ли, че една такава временна комисия за депутатските имунитети може да е била уговорка за Кабинета "Денков-Габриел“?

Не го изключвам поради простата причина, че в изтеглите записи се споменава нещо подобно, че едва ли не чрез тази комисия ще бъде гарантиран имунитета на Бойко Борисов и нещо подобно. Така че да, напълно е възможно. Друг е въпросът какво е замислено и какво в крайна сметка се случва, защото между тези неща обикновено, особено когато политиците пипат с лапичките си, има голяма разлика.

Вие сте социолог, който години наред се занимавал с проучване на общественото мнение и наблюдаване на всички процеси, които се случват у нас. Как според вас днес обществото възприема тези скандали в политиката, войната по високите етажи, в това число и прокуратурата?

Като потвърждение на изначалното недоверие на избирателите към т.нар. "политически елит“. Не забравяйте, по-малко 40% се явиха на последните избори, и това са хора, които са до голяма степен омерзени от това, което виждат на политическия пазар. Те не могат да намерят своята политическа партия, своето политическо представителство, а голяма част от тях, както казах, са омерзени от всички. Така че това, което се случва, е просто потвърждение на тяхното убеждение, че едва ли не всички са маскари. Това е, което се случва, и това неминуемо ще даде отражение върху всичките политически партии.

Очаквате ли Кабинетът "Денков-Габриел“ да издържи на този ротационен принцип?

Това е смешно. Значи, идеята, че ще има въобще ротация за мен е безумно. Това значи да си издържат 9 месеца, което на този етап изглежда абсурдно преди простата причина, че новата власт не се ползва с доверието нито на обществото като цяло, нито с доверието на отделните коалиционни партньори. Вече видяхте какво стана с назначаването на Виолета Лорер.

Това според мен е само началото и издава стила на действие, което ще се следва. Така че идеята, че това управление ще издържи 9 месеца за мен изглежда безумно, и че въобще ще се стигне до ротация, също така. Те непрекъснато, вижте, новата дясноцентристка формация "Продължаваме промяната“ в общи линии се държи по същи начин, както се държи Корнелия Нинова – тя маха във всички посоки и навсякъде си създава врагове. При това положение дълбокото ми убеждение е, че те много бързо ще бъдат наритани. Те си създават непрекъснато и навсякъде врагове, обществото като цяло също не ги приема, в резултат от което според мен много бързо това управление ще падне.

Т.е. според вас ПП-ДБ ще имат много по-големи поражения от този кабинет отколкото ГЕРБ и Бойко Борисов?

Без съмнение ГЕРБ и Бойко Борисов ще имат своите поражения, но вероятно пораженията върху ПП ще бъдат по-големи. Без съмнения и ГЕРБ ще понесат част от тези удари поради простата причина, че те се съгласиха на някаква неестествена форма на коалиция, при която представяте ли си, първата партия се отказва да състави правителство и жиросва цялата власт на втората партия – нещо, което е абсолютно немислимо в никакви демократични норми. Представете си какво е положението сега, да кажем, че симпатизантите на ГЕРБ, още повече слуховете, които се чуват за еврокомисар, който ще бъде лансиран едва ли не от "Продължаваме промяната“, вече казах за Виолета Лорер, идеята, че ще бъдат сменени всички кадри на ГЕРБ и на президента, може да си представите за какво става дума вътре в сърцата и душите на редовите избиратели на ГЕРБ.

Видяхме, че всички 28 областни управители хвърлиха своите оставки.



Да, и това е съвсем нормално политическо действие. Те казват: "Аз не желая да бъда представител точно на тази политическа власт“, а те са представители на централната политическа власт, и казват: "Аз не аз не желая да бъда това“ – абсолютно нормално политическо действие. И тука се каза: "Ама чакайте, ама те защо така, ние щяхме да ги уволним, нали, ама полека-лека, когато на нас ни е изгодно“, те казват: "Ами гледайте си работата, айде, назначавайте си хора и управлявайте, щом можете“. Така че дълбокото ми убеждение е, че тази власт непрекъснато и навсякъде си създава врагове, тя не търси, не намира съюзници, освен може би в някакви посолства, за които стана дума, в резултат на което идеята, че ще управляваш с 10%, нали, и ще вземеш 100% от властта, и ще можеш да я задържиш, за мене ми изглежда меко казано безумна. Затова казах, че те много бързо ще бъдат наритани.

Още по темата: общо новини по темата: 1065
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: