Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коледната трапеза по света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:29 / 25.12.2022Коментари (0)210
©
Интересно е, че в различните страни по света едни и същи празници не само се празнуват по различни начини, но и на масата се сервират различни ястия. И така, жителите на Полша на Коледа предпочитат да готвят постни и рибни ястия. Според древните обичаи на трапезата им трябва да има поне 12 (според броя на апостолите) ястия. Боршът с уши се сервира като горещ на коледната трапеза, където малки кнедли с пълнеж от гъби или зеле действат като уши. А преди празничната вечеря всеки от членовете на семейството трябва да разчупи специални питки от безквасно тесто и да нахрани с тях съседа си. В същото време те трябва да си пожелаят късмет и щастие. 

В Хърватия по древен обичай на празничната маса се поставят свещи, които се украсяват с елхови клонки и лъскава сърма. В самото начало се поднасят дребни сладки под формата на червени сърца, поръсени с пудра захар. На хърватската трапеза преобладават постни и нискокалорични ястия, както и различни зърнени храни, мак, сушени ябълки и круши. Освен това, според традицията, всеки член на семейството трябва, ако не яде, то да опита парче "шесница“ (хърватски калач, натрит с чесън и подправки). 

В Англия основното ястие на коледната трапеза е т. нар. plumpudding. Приготвя се от голямо количество галета, пресен бекон, яйца, брашно, подправки и стафиди. Преди да сервира, домакинята залива пудинга с ром и го запалва. От месните ястия на празничната трапеза има пълнена пуйка, която се сервира на масата със сос от цариградско грозде. 

В Словения Коледа започва на 13 декември и завършва на 2 януари. На трапезата на празник задължително трябва да има специален хляб от три вида брашно: ръжено, елда и пшеничено. Според древната легенда, като яде такъв хляб, всеки ще получи сила и здраве. Като месни ястия на Коледа домакините сервират печено свинско и черен пудинг. 

Жителите на Дания на Коледа организират истински празник за стомаха. Те готвят много обилни и висококалорични ястия (и в големи количества). Така жителите на града показват желанието си да помогнат на всички, които нямат възможност не само да сготвят, но и да хапнат толкова обилно ястие. Сред ястията, сервирани за десерт, си струва да се подчертае оризовата каша, която се нарича "грюце". Тази каша се залива отгоре с плътно желе и се гарнира с настъргани бадеми. 

Традиционното ястие в Германия, както вече казахме, е гъската. Обикновено се сервира със зеле и ябълки. Гъската се сервира на малки порции в допълнение към греяно вино, приготвено по специална рецепта. Като десерт германците приготвят джинджифилови фигурки под формата на Исус, Дева Мария, а също така пекат джинджифилови бисквити и сладък хляб. 

Във Франция за Коледа опитни майсторки готвят птиче месо във фурна. Може да бъде печено пиле, гъска или пуйка. Освен това домакините нарязват пушена сьомга на тънки филийки и правят сандвичи с гъши пастет, наречени гъши дроб. За десерт французите ядат сладки шоколадови трюфели с чай. 

 Във Финландия, където според легендата е роден Дядо Коледа, на масата се сервират салата от цвекло, печена ряпа, пържени или варени картофи и коледна шунка. Освен това самата шунка се приготвя по специална рецепта. Първо се нарязва на ситно, намазва се с кокоше яйце, овалва се в галета и суха горчица и се запича във фурната. 

Въпреки че по-голямата част от египтяните са мюсюлмани, сред тях има жители, които също като нас празнуват Коледа. Освен това жителите на града започват да се подготвят за празника от 5 януари. По време на коледните празници верните жители на Египет приготвят ястие от прясна риба, наречено бури. Това ястие се сервира на масата заедно с безквасен плосък хляб. Десертът се състои от глазирани и захарни кексчета, изобразяващи сцени от раждането на Исус Христос. 

Две или три седмици преди тържеството жителите на Швеция започват да украсяват домовете си. Те също така варят своя собствена бира, пекат сладкиши, захарни гевреци и бисквити, оформени като домашни любимци като кози и прасета. 

Италианците предпочитат да приготвят талиатели за Коледа - вид юфка, която достига само един сантиметър в диаметър. По правило се сервира с морски дарове: миди, миди, раци, скариди, както и риба треска. Сред рибните ястия, които между другото могат да бъдат повече от 20 вида на коледната трапеза, могат да бъдат пушени или печени със зеленчуци змиорки, камбала, пъстърва и други. 

Но всяка домакиня прави всичко по свой начин, включително избора на ястия и опциите за тяхното приготвяне.

Още по темата: общо новини по темата: 226
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: