Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коледа е, а дали си оставаме същите нещастници?
Автор: Любомир Минчев 15:21 / 24.12.2020Коментари (0)472
©
Периодично излизат класации колко са нещастни или колко са щастливи хората по света. В една от тях сме на138-о място от проучени 160 държави. Според световния индекс на щастието пред нас са Камерун, Шри Ланка и Малави.

Но искам да видя как е в Бурунди, Того, Бенин и Руанда. Искам да разбера какво е онова, което прави тези държави по-нещастни от България. Искам да разбера къде ги стяга чепикът в Бурунди и Руанда, та се правят на по-големи нещастници от нас.  Това не е възможно. Не приемам това място в класацията за нормално. Достатъчно е да видите как говорят политиците сутрин и вечер – като политици на най-нещастната страна в света. Достатъчно е да видите т.н. интелигенция как вечно мрънка и оплаква съдбата си – как едно време им държали и гърнето, а сега им го ритнали и се напикават в гащите. Как не си харесваме футбола, балета, тотото, как сме омерзени от самите себе си. Как чакаме цял живот някои да мине отзад и да ни оправи.

По цял ден от екрана ни се зъби една ревяща нация, обрасла в мазоли, които няма начин да не настъпиш. Е как, по дяволите, в Того и Руанда ще има по-големи нещастници. Айде да се мерим тогава, а не да ни пробутват класации, в които сме на толкова престижно място. Има нещо сбъркано.

Само 31 процента от българите казали, че са щастливи. Защо "само“? Та това е фантастичен процент, ако гледате, слушате и четете за живота около нас.

Така беше преди пандемията, а след нея дали нещо ще се промени? Изглежда невъзможно, ние вечно оплакваме съдбата си, ние обичаме да мрънкаме.

Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN) , която следи индекса на щастието, е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор. Тези хора ни шокират с още един факт – спрямо периода 2005-20010 г. България е отчела подобрение в индекса си с 0.375 пункта и се нарежда на 33-то място в класацията за промяната в усещането за щастие. В тази класация на първо място е Никарагуа с +1.121 пункта..

Разбирате ли колко напредваме – 0,375 пункта за десет години! Дали след още десет ще стигнем 0,700 пункта подобрение? Ще е рекорд за една нация, в която около 70 процента от хората се определят като нещастници.

Коледа е. Уют, тишина, спокойствие, топлина, трапеза, любими хора. Достатъчно ли е да се почувстваме поне малко щастливи, или ще гледаме в канчето на по-щастливите от Камерун и Шри Ланка.

Усмихнете се не защото е Коледа, а защото не бива да се подценяваме и защото чувството на обреченост няма да ни направи по-щастливи.

Още по темата: общо новини по темата: 64
21.12.2021 »
20.12.2021 »
17.12.2021 »
17.12.2021 »
17.12.2021 »
13.12.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: