Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка? 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:54 / 19.03.2024Коментари (1)927
©
Не са много фамилиите, които могат да се похвалят с успехите на всеки свой член в различна област, както е тази на Вазови. Семейство Вазови.

Родителите на народния поет Минчо и Съба Вазови имат 7 момчета и 2 момичета: * Иван Вазов е най-големият, роден през 1850 г. * Никола е търговец, който продължава бащината традиция. * Михаил постъпва във Френския чуждестранен легион, участва в Сръбско-българската война. * Георги също се отдава на армията, участва в Сръбско-българската война. Бил е министър на войната. * Кирил учи за лекар в Цариград и е един от първите български дипломирани лекари. Дълго време е управител на Българската болница в Цариград. * Името на Владимир Вазов е написано със златни букви в българската военна история. Бил е кмет на София, но името му се свързва основно с една от най-великите победи в историята - тази при Дойран. През септември 1918 г. в тридневни тежки сражения 9-та Плевенска дивизия под командване на ген. Вазов разгромява елитните британски и гръцки части, които превъзхождат българската армия цели 7 пъти. * Борис е политик и общественик с големи заслуги за публикуването на много от произведенията на великия си брат. Борис Вазов е известен адвокат и журналист, редактор на вестник “Мир". 

Двете сестри Ана и Вълка имат голям принос за възстановяване на изгорялата къща на семейство Вазови в Сопот. 

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка? 

Михаил Вазов 

Кой е Михаил Вазов? Михаил Вазов е роден през 1862 г. в Сопот в семейството на Минчо и Съба Вазови. Става свидетел на зверствата на турците в родния му град след Руско-турската освободителна война. Жертва на зверствата на войската на Кямил паша става баща му, посечен край река Леевица в местността Бойкова нива. След Освобождението Михаил Вазов отива да живее при чичо си Кирко в София, където работи като чиновник. По настояване на по-големия му брат Георги става юнкер, а след това и офицер. Една двайсетгодишен младият Михаил заминава за Париж. Там се записва във френския чуждестранен легион и заминава за Северна Африка. В продължение на година и половина Михаил служи сред пустинята. Уморен от тежките условия, Михаил моли брат си Иван Вазов да му съдейства за законното му завръщане в България, където постъпва като войник в Софийския 1-ви пехотен полк.  

Преврат и контрапреврат за връщане на княз Александър Батенберг 

В нощта на 8 срещу 9 август 1996 г. части на Струмския полк и юнкери от Военното училище влизат в София и обкръжават княжеския дворец. Александър I е арестуван и принуден да подпише указ, с който се отказва от трона. Организаторите на преврата се надяват да съставят правителство, но се сблъскват с отказа на Каравелов и други водещи политици. Вечерта, след консултации с руското външно министерство, е обявен съставът на временно правителство от русофили, начело с митрополит Климент Търновски. 

На 10 август повечето войскови части в страната полагат клетва за вярност към новото правителство. Стефан Стамболов, тогава председател на Народното събрание, се обявява остро срещу преврата. На 10 август група офицери в Пловдив се обявява срещу преврата. Те получават подкрепата на някои либерали, както и на британското консулство. На 11 август Стамболов издава прокламация, с която обявява преврата за незаконен. К

Смъртта на Михаил Вазов 

По време на преврата на 9 август 1886 г. подпоручик Михаил Вазов се намира в Софийския военно полеви лагер. Контрапревратаджиите нахлуват в София и изпращат спешна телеграма до детронирания княз да се върне в столицата. Следващата им задача е да се саморазправят жестоко с офицерите, които дръзват да свалят княза от престола. 

Част от тях са заточени и инквизирани жестоко. Други минават в нелегалност, за да се спасят. Подпоручик Михаил Вазов не участва в заговора. По това време той изпълнява своите задължение край София, в лагера на полка, когато разярени контрапревратаджии тръгват да търсят брат му, капитан Георги Вазов. Те целят да се саморазправят с него. Един военен от полевия Софийски лагер посочва с пръст подпоручик Вазов, викайки по него “Ето го там Вазов!". 

Озверялата група контрапревратаджии се спуска към офицера, стреля в гърба му с няколко куршума. Едва по-късно разбират, че са убили не капитан Георги Вазов, а брат му подпоручик Михаил Вазов. 

При отпечатването на романа "Под игото“ (1894) за илюстриране на образа на Иван Краличът/Бойчо Огнянов Иван Вазов дава снимката на своя брат Михаил Вазов.Днес, в София, близо до мястото, където се издига Руски паметник на площад “Македония" е точното място, където погрешка е убит 24-годишният подпоручик Михаил Вазов, припомня actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Когато Историята е замитана под килима и трябва да се търсят очевидци и наследници на очевидци, за да бъдат възстановени фактите, събитията изглеждат хаотични и неподредени! Объркани години, неспоменати събития и причини за преврата и контра преврата… Тежко на такъв Народ, който трябва да се справя с такива последици от Режим изтривал исторически факти и изопачавал истината!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: