Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Клиниката по онкология на ИСУЛ представи съвременно лечение на изключително рядък тумор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:08 / 01.11.2022Коментари (0)275
© ИСУЛ
По традиция Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ отбеляза много силно участие на провелия се наскоро Национален конгрес по имуноонкология в София, съобщиха от болничното заведение.

В Отделението по медицинска онколгия на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват най-голям брой пациенти от цялата страна с редкия Меркел-клетъчен карцином и малигнен меланом, при които се прилага съвременно лечение с имуно- и таргетна терапия.

Д-р Йоана Милушева представи опита на клиниката в лечението на Меркел-клетъчен карцином и уникален случай на високо агресивното заболяване, при който онколозите на ИСУЛ са успели да осигурят максимално дълга преживяемост както и добро качество на живот на пациента. Това е станало възможно благодарение прилагането на имунотерапия както и комплексен адекватен подход към лечението, заедно с другите клиники от болницата.

Меркел-клетъчният карцином представлява рядък, агресивен и често фатален кожен рак, който обикновено не се подозира по време на биопсията и в 80% от случаите се причинява от полиомавирусна инфекция. В клиниката до този момент са лекувани над 50% от пациентите с тази диагноза в България.

На същото събитие бяха представени данни и споделен клиничен опит на съвременните подходи за лечение на малигнен мезотелиом (рак на плеврата) и тимусни тумори, които са също редки, и с които екипът от ИСУЛ вече има опит. В дискусиите се споделиха различни становища и опит от другите онкологични звена в страната.

Д-р Самуил Кътов описа възможностите на имунотерапията, която се превърна в нов стандарт за лечение на малигнен мезотелиом, докато за тимусните тумори, все още не се е наложила. Младият лекар представи и клинични проучвания за нови методи на имунотерапия (дендритноклетъчна терапия) при пациенти с тимом и тимусен карцином, които са с много обнадеждаващи резултати и загатват бъдещи възможности.

Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от малкото в страната, която е в състояние да предложи на своите пациенти напълно завършен цикъл на лечение и проследяване (диспансеризация). От поставянето на

диагнозата, през провеждането на химио и лъчетерапия, включително и най-съвременната имунотерапия, до оперативно лечение там, където се налага. Тя работи в тясно сътрудничество с всички клиники и отделения в болницата. Този мултидисциплинарен подход осигурява на пациентите преживяемост и качество на лечение, съпоставими с развитите в тази област страни. За УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ това е рутинна практика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: