Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Климатолог: В момента температурата на морето е почти рекордно висока
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:10 / 23.06.2019Коментари (0)536
© Blagoevgrad24.bg
Лятото ще бъде нормално и малко по-топло от обичайното от гледна точка на температурите, но с повече валежи. Това съобщи климатологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев. В момента температурата на морето е почти рекордно висока за този период, отбеляза той. По думите му, засега само Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата NOA дава прогноза за малко по-хладно време в Северна България през месеците юли, август и септември. "Ние още от месец май по някои показатели сме си в лятото. Често журналистите ме питат къде изчезнаха преходните сезони и защо от зима направо минаваме на лято. Преходните сезони не са изчезнали. Лятото в България по принцип е доста продължително, защото ние сме в най-южната крайнина на умерения климатичен пояс и по много показатели се доближаваме до Средиземноморието“, обясни Георги Рачев пред Дарик.   

Той съобщи, че лятото се очертава да бъде нормално и малко по-топло по отношение на температурите, очакват се и повече валежи. Като преваляванията ще бъдат предимно в западната половина - в Централна и Западна България, а малко по-сухо ще е по морето.  

"Засега тази прогноза се оправдава абсолютно точно, защото юни месец дотук сме между градус и половина и два над нормата, която е установена за 30-годишен период. Морето е топло, на изток остана топло и има един непрекъснат източен и североизточен пренос, което кара топлата вода да се събира близко до брега“, обясни климатологът.

Проф. Рачев отбеляза, че тази неделя се очаква да нахлуе малко по-хладен въздух от северозапад, но морето ще остане топло. "Тогава, когато този въздух стигне морето и вятърът се обърне от брега навътре, тогава ще се отнесе този повърхностен слой от топла вода и на негово място от по-дълбокото ще излезе по-хладка вода. Това обаче не означава, че температурата на морската вода ще падне под 20 градуса“, добави той. По думите на климатолога ни чака нормално, топло и дъждовно лято в района на Балканския полуостров, като за Черноморското крайбрежие се дават по-високи от нормалните за сезона температури.  

Проф. Рачев определи времето като перфектно за реколтата. "Топло и влажно време е перфектно за това“, обобщи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: