Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Климатолог: Опасността да повлияем върху климата е реална
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:27 / 15.05.2023Коментари (0)131
©
Въздухът, който дишаме, е еднакъв за всички. Всички трябва да положим елементарни усилия, за да живеем в една по-чиста среда, да дишаме по-чист въздух и да пием чиста вода. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Американската икономика емитира в атмосферата приблизително 15-16 тона въглероден диоксид на глава от населението, а американците са 335 милиона, посочи той. "Този въздух идва в Европа през Атлантическия океан, ние си го обогатяваме с нашите емисии и го пращаме на Югоизточна Азия, където са Индия и Китай – колосите в световното замърсяване. Русия дори не я коментирам, защото там данните са силно изкривени и много трудно може да се каже къде е истината. През Тихия океан същият този въздух отново идва в Америка“, обясни проф. Рачев.  

Опасността да повлияем върху климата е реална, смята климатологът. "Глобалното затопляне е реално, то се вижда. Мога да ви го покажа във високата планина – в Рила или в Пирин“, посочи климатологът.   

Проф. Рачев обясни, че проблемът за климатичните промени е използването на фосилни горива. "Всяка година човечеството изкопава въглерод във вид на нефт, природен газ и най-вече въглища в рамките на около 16 милиарда тона. Тези 16 милиарда тона по един или друг начин се превръща във въглероден диоксид, а той е един от основните парникови газове в атмосферата, в резултат на което се увеличава температурата на въздуха, а когато тя се увеличи, при толкова много вода на планетата се увеличава и водната пара в атмосферата. Именно тя е отговорна за глобалното затопляне“, обясни климатологът.  

Отглеждането на животни е свързано с производството на огромно количество метан. Говедовъдството е силно замърсяващ отрасъл, но свиневъдството не влияе толкова пряко върху чистотата на въздуха. Най-големите замърсители в това отношение са Индия и Китай. "Никога в човешката история човечеството не е било толкова мирно, въпреки войните, които се водят, толкова нахранено и толкова богато. Тези хора трябва да се хранят, те искат да имат стандарта на Европа, а Европа се опитва да достигне стандарта на Америка, където средно един американец консумира 109 грама месо на ден. В България сме с 68 грама, а някои от бедните райони на Индия са под 15 грама“, посочи проф. Рачев.  

Всеки може да прави малки стъпки за подобряване на климата чрез разделно събиране на отпадъци и отговорно отношение към консумацията, добави още климатологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Катастрофи в България
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: