Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Клиент в беда унизен от служители на магазин в пловдивски мол!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:32 / 29.11.2019Коментари (5)573
©
Едва 22% от извършените джебчийски кражби са разкрити, показват данни от Главна дирекция "Национална полиция“. Престъпленията от този вид бележат значителен спад от 33% от началото на годината до края на месец октомври. Броят им за този период е 850, в сравнение с 1272 от първите десет месеца на 2018 г. Въпреки това обаче разкриваемостта остава ниска.

Причината за това е, че трудно може да се докаже извършителят на криминалното деяние. Джебчиите действат тихомълком и трябва да бъдат хванати в момента, в който отнемат портмонето или чантата на жертвата, а когато бъдат заловени, заявяват, че са намерили парите на земята и органите на реда не могат да докажат по никакъв начин, че това не е вярно.

Най-често този вид кражби се извършват на места като молове, големи магазини, пазари, обществения градски транспорт, също и в заведения, където се краде от оставени на закачалка без охрана връхни дрехи или чанти.

Големите разпродажби като "Черен петък“ са сред най-предпочитаните дни за атаки от джебчии, които се възползват от навалицата, както и от разсеяността и невниманието на хората около празниците. От полицията подчертават, че джебчийските кражби се извършват по всяко време на годината и на всяко място, но е факт, че струпване на подобни престъпления има най-вече при тълпи в търговски обекти и храмове около светлите християнски празници като Коледа и Великден.

Те очакват, че потребителите носят големи суми пари в себе си за подаръци за близките си. Празничното настроение и коледните емоции също така намаляват бдителността на гражданите, като от това може да се възползват именно джебчиите, предупреждават от полицията.

Най-много подобни кражби се регистрират в градовете София, Бургас, Велико Търново и Пловдив, а често извършителите не се различават от обикновените клиенти в търговските обекти. Крадците най-често са от провинцията или от други балкански държави, но престъпната си дейност извършват предимно в столицата и по-големите градове

От полицията съветват гражданите да имат постоянен надзор над личните си вещи, за да се избегнат подобни кражби. Те препоръчват на хората да не си записват на лист и да не носят ПИН кодовете си в чантата или в портмонето, където държат дебитните или кредитните си карти. Съветва се да не се използват цифри от ЕГН-то за ПИН код, защото крадците се възползват и от останалите документи в портмонето, като често те пробват комбинации от цифрите от ЕГН, за да отключат картата и да теглят пари, пише "Монитор“

Млади и добре облечени девойки, които вървят една до друга и носят големи дамски чанти. Така изглеждат напоследък джебчийките, които тарашат клиентите на магазини в големите търговски центрове, разказаха криминалисти. Момичетата не са от малцинствата и по нищо на външен вид не им личи, че са крадли. Често пъти те са придружавани от по-възрастна жена, която ги чака на няколко метра пред магазина, за да им вземе "печалбата".

Понякога двойките крадци са сформирани от момиче и момче, които се правят на влюбени. Те могат да бъдат разпознати лесно, ако започнат да се блъскат или да побутват някой клиент в мола. Това често става пред пробните, като се правят, че уж много бързат. Така клиентът, който излиза или влиза в пробната и е натоварен с няколко ката дрехи, за част от секундата може да остане без портфейл, мобилен телефон или скъпи очила.

Когато ужиленият се обърне към управата на магазина с апел за помощ, обикновено получава отказ и съвет да се обърне първо към полицията, преди да иска да види камерите за видеонаблюдение. В масовия случай на хората просто не им се занимава и се отказват да подават жалби в районното полицейско управление.

"Откраднаха ми скъпи очила за около 700 лева. Излизах от пробната и в мен се блъсна младеж, който беше много добре облечен и не беше ром. Минута по-късно установих, че слънчевите очила ми липсват. Веднага се върнах до пробната, където се засякох със същия младеж. Той беше толкова любезен, че дори ми съдейства да търсим заедно изчезналите ми очила.

Естествено, че не ги открихме. На момента изобщо не се усъмних в него. Няколко часа по-късно, когато вече бях мислил много по въпроса как са изчезнали очилата ми, се сетих, че именно този добре облечен и любезен младеж се беше блъснал в мен на излизане от пробната. Не получих абсолютно никакво съдействие от този магазин в мола. Дори ми се подиграха", се оплака пловдивчанин.

Още по темата: общо новини по темата: 32
04.12.2020 »
06.01.2020 »
03.01.2020 »
01.01.2020 »
01.01.2020 »
31.12.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами като си глупав, че да си купуваш пенджури за по седем стотака :)))))
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: