Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каримански: Асен Василев да поясни ползите от сливане на НАП и Агенция "Митници"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:31 / 21.02.2024Коментари (0)990
©
Има много въпроси, на които финансовият министър Асен Василев трябва да отговори преди да започне сливането между НАП и Агенция "Митници". Това заяви Любомир Каримански, бивш председател на Бюджетната комисия в 47-ото Народно събрание.

"Дали ги има описани всички дейности на двете агенции. Този формат един и същ ли е, използват ли се софтуери, които могат бързо да се интегрират помежду си, това ще доведе ли до оперативна съвместимост. Имаме ли анализ на разходите, каква е ползата за гражданите при подобна трансформация", запита Каримански.

Бившият депутат припомни, че подобна идея за сливане на НАП и "Митници" е имало преди десетилетия. 

Финансистът попита колко ще струва тази трансформация и откъде ще започне сливането. "Когато искаме да се оправдаем за липсата на приходи, може да започнем подобна реформа", съобщи NOVA.

Като евентуална печалба от сливането на двете агенции той изтъкна, че при наличието на структури, които са под шапката на едно ведомство, е възможно някои процеси да се дублират. За да се избегне това, се въвеждат организации на споделени услуги. "Мога да се съглася донякъде с необходимостта от реформа, но такава, каквато не засяга спецификата в дейността на двете агенции. Тя да бъде на ниво дублиращи се дейности в изнесен център", изтъкна той евентуалните предимства от подобна структурна промяна.

Финансистът даде пример с Великобритания, където е имало едногодишен анализ на подобни промени. Целта на изследването била да се разбере колко по-бързо и по-качествено може да се предоставят услуги към крайния потребител и след това да решат дали ще правят реорганизация или трансформация, поясни той. В Унгария са променили данъчната администрация чак преди да променят икономиката си. "Трябва да сме подготвили почвата и тогава да трансформираме икономиката си", обясни Каримански.

Запитан дали ще има ротация в кабинета "Денков-Габриел", финансистът отговори: "Надявам се, че ще се разберат. Става дума за много пари, за Плана за възстановяване и устойчивост. Мисля, че действията за сливане на двете агенции са обсъдени".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: