Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кардиохирург: Сърдечните заболявания на Балканите са резултат от нездравословен начин на живот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:22 / 27.04.2017Коментари (0)367
©
Инфарктите на Балканските народи са обусловени от начина на живот на населението по тези земи - каза проф. д-р Марко Турина, декан на медицински факултет в университета в Цюрих, Швейцария. 

Медицинското светило в областта на сърдечната хирургия изнесе лекция на тема "Бъдещо развитие на сърдечната хирургия" в МУ Варна. 

"Мазната храна, пушенето, темпераментът и стресът, както и генетичната обусловеност са сред основните причини тези народи да държат преднина в неприятните класации на сърдечно-съдовите заболявания. За сравнение хората, населяващи Арабските страни, страдат предимно от диабет".

До края на седмицата професорът ще проведе семинар в УМБАЛ "Св. Марина". Той е сред първите лекари, които работят с вродени дефекти на сърцето, и първият в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош.

"Това, че в България все още роботът не е навлязъл масово в сърдечните операции не означава, че в съвсем скоро бъдеще това няма да се случи. Все пак безкръвните операции спестяват много мъки на пациента - болка, престой в болницата, рискове от усложнения. Само до преди десетилетие гръдния кош на хората бе разрязван отгоре до долу, за да се извърши една операция, която днес отнема далеч по-малко време и се случва с малък разрез" - сподели проф. Турина.

На 27 и 28 април той ще проведе семинар за хирурзи, докторанти и студенти, които участват в допълнителните часове по сърдечна хирургия в зала "Хелиге" на университетската болница. 

Темите, които ще засегне, са свързани с критичния подход към медицинската литература и статистика, хирургия при предсърдно мъждене и други. Серия от разговори и практически упражнения ще обучат младите учени как се представят резюмета и ръкописи в международни списания и как се представя изследователска работа на научни срещи.

Това, което професорът иска да предаде като основно послание на студентите по време на семинара и лекциите е, че те няма да получат всички знания, за които са дошли, изцяло в университета. И след обучението си тук, ще трябва дълго и последователно да се борят за знанията си, да практикуват, да събират познания и опит.

Проф. д-р Марко Турина е хърватски кардиохирург, директор на клиниката по сърдечно-съдови заболявания на университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е един от основателите на Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (EACTS) и преподавател в нейното "Училище за специализанти".


Източник: Черно море






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: