Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Канов пред Sofia24.bg: Най-добрата морална санкция за Русия от страна на България е да бъдат премахнати тези лъжливи паметници
Автор: Цвети Христова 17:15 / 25.02.2022Коментари (20)455
Националното ръководство на "Консервативно обединение на десницата" (КОД) написа съобщение до медиите преди два дни. Председателят на КОД Петър Москов се обърна към кмета и общинските съветници на София с настояване незабавно да бъде разгледано предложение за премахването на паметника на Съветската армия. Ето какво заяви по този повод пред Sofia24.bg заместник-председателят на КОД Любомир Канов. Той говори не само за паметника на Съветската армия, но и за този на Альоша в Пловдив, както и за конфликта в Украйна и трябва ли да се празнува 3 март.

 - Нашата позиция е, че този паметник е позор и почива на една голяма историческа лъжа. Той е оскърбителен, това е паметник на една армия, която е извършила нашествие в България, обявявайки война на 5 септември. Той трябва да бъде премахнат, както трябва да бъде премахнат и друг такъв паметник, а именно тази на Альоша в Пловдив. Този паметник заема най-централния хълм, а в неговото подножие се е сгушил миниатюрния Левски.

В момент в който руската, съветската, червена, както искате я наречете, но преди всичко агресивна армия на нашественици, прави същото в Украйна днес, и то пред очите на целия свят.

Ние като държава и нация не можем да наложим истински санкции на Русия за вероломното нападение. Това е едно жестоко нападание над една суверенна държава. Не можем да спрем SWIFT или банките им, но можем да направим това. Ние като народ може да наложим една морална санкция. Най-добрата морална санкция е да бъдат премахнати тези лъжливи паметници. Паметници на агресивни нашественици, които винаги се представят за освободители. Инициативата да бъде премахнат този паметник се подкрепя от КОД и ние се надяваме СОС и цялото кметство да приеме едно решение за окончателното му премахване от центъра на София.

Както е известно кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи днес във Фейсбук, че ще възложи започването на процедура по преместване на паметника. Той призна, че "ненадейно се е оказало, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка." Това обаче поражда редица въпроси.

- Ако паметникът бъде демонтиран, ще отговори ли Русия и по какъв начин това ще се отрази на България?

- Аз не мога да предполагам след това, което Путин вече направи в Украйна, дали действията на Русия ще почиват на каквато и да е било рационалност. Аз мисля обаче, че в лицето на такъв нашественик и агресор, какъвто е Путин и сегашна Русия, нашият най-лош отговор би бил - пълзене на колене, страх и опит за подмазване на насилника. Този Стокхолмски синдром на слабост, от който страда доста дълго българския политически елит трябва най-накрая в този решителен исторически момент да бъде заявена волята на българите, които не могат да приемат руската, съветска лъжа повече и не могат да приемат диктата на Русия на територията на нашата столица и в цяла България.

- Близо ли сме до Трета световна война?

- Една такава пълзяща политика, изразена доста недвусмислено онт военния министър Янев и донякъде и от президента, насърчава такива желания у Путин, а именно връщане на границите на НАТО от преди 1997 година. Разрастването на агресията на Путин зависи много от колективния отпор на Запада в единен смисъл. Този отпор трябва да бъде такъв , че този самозабравил се човек, който действително сякаш е готов да запали световна война, да почувства, че ще бъде посрещнат по такъв начин, че никога повече да не посмее да помисли за агресия. Всеки половинчат отговор, каквито са сигналите засега поне от най-важната част на правителството, на президентството и военното министерство, е позорен, както е позорен и този паметник. Паметник, който аз смятам, че трябва да бъде разрушен.

В интервюто за нашата медия Любомир Канов съобщи, че КОД ще иска от правителството да отмени честванията за 3-ти март. Той смята, че има много по-важни дати в нашата история, като обявяването на нашата независимост на 22 септември или 24 май. 

Цялото интервю може да гледате в прикаченото видео. 




Още по темата: общо новини по темата: 81
10.02.2024 »
12.01.2024 »
27.12.2023 »
23.12.2023 »
22.12.2023 »
21.12.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.02.2022 г.
0
 
 
ВСИЧКИ ДО ЕДИН! КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК.
Aнонимен
на 26.02.2022 г.
+2
 
 
Съборете ги и издигнете паметници на Осман паша и Хитлер.Малоумници.
Aнонимен
на 25.02.2022 г.
-1
 
 
Някои хора май воюват срещу паметници. Явно щото паметникът не може да отвърне, та е по-безопасно. Иначе тия хора са мнооого войнствени. Смешковци.
Aнонимен
на 25.02.2022 г.
+1
 
 
Българин = на предател родоотстъпник плъх боклук. Срам Ме е че Съм българин.
Aнонимен
на 25.02.2022 г.
0
 
 
Москов, събирай си няколкото поддръжника на партийката, и марш в Украйна да се биете срещу руснаците. Сега е момента да покажете, че мразите Русия. Ама не ви стиска, нали? Лесно е по фейсбук да се правиш на велик. Колкото до премахването на паметниците, ами направете референдум. Да видим тогава, дали не сте едни 10-20%, които искате да ги премахнете.
Aнонимен
на 25.02.2022 г.
-1
 
 
Що пищите , че в "Македония" махат паметници на "Бугарскио окупатор"!!
0
 
 
Този въпрос има юридическо измерение – същият е предмет на защита на междудържавен договор между България и Руската федерация, подписан от президентите Жельо Желев и Борис Елцин, за които никой не твърди, че не са демократични президенти. Договорът е за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. С чл. 14 от този договор сме поели изричния ангажимент взаимно да опазваме паметниците си - и исторически, и паметници на култура, с които се представяме в съответните държави.
на 25.02.2022 г.
0
 
 
Ние пари да направим една детска болница нямаме, пари за глупости ще даваме. Евалата!
Aнонимен
на 25.02.2022 г.
+2
 
 
А във Варна кога ще го премахнат? Тоя кенеф се реши от години. Няма място там паметник на Руските агресори..
+3
 
 
Мястото на военни паметници в прослава на загинали в чужда държава е на мястото на полесражението или във военни гробища, където са положени телата на загиналите воини. Ако тези издигнати от БКП паметници отговарят на това условие, да бъдат преместени там. Ако не, в музея на открито.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: