Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калоян Методиев: Без редовно правителство Радев ще направи всичко възможно да управлява еднолично
Автор: Йоланда Пелова 14:44 / 01.09.2022Коментари (0)587
©
Калоян Методиев, политолог в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

От утре, 2 септември, започва предизборната кампания, тъй като на 2 октомври, както знаем, ще се проведат предсрочните парламентарни избори у нас. Как ще стартира тази кампания, г-н Методиев? Какви са вашите виждания за предстоящия вот?

Служебният кабинет всъщност стартира предизборната кампания от ден първи на своето назначение. Провежда чистки и репресии спрямо три от партиите от предходното правителство и прибира в служебния кабинет четвъртата – ИТН, което е преследване по политически признак. Същевременно назначава кадри на ГЕРБ. Така че кампанията не е спирала. На втората част на въпроса ви – освен икономическите и социални въпроси, които доминират, виждам, че макар плахо, си проправят път и теми като дебата за демокрация, ценности, свобода, достойнство, парламентарна република, като отговор на действията на служебниците.

Казвате, че от ден първи служебния кабинет участва в предизборна кампания, но пък вчера премиерът Гълъб Донев ясно и категорично заяви, че служебният кабинет не участва в изборите.

Всичко, което ви изброих тук – чрез преследване по политически признак на едни партии, чрез назначаване и подкрепа на други, чрез политически репресии е косвено участие в изборния процес и в предизборната надпревара. Гълъб Донев говори неистини.

Как определяте поведението на кандидатите за изборите?

Едни пеят, други свирят, трети говорят за политика и решения. Аз лично предпочитам последните. Ситуацията е такава, че изисква стабилни, отговорни и проверени политици. Големият ми страх обаче е, че българските избиратели, които са доказани експериментатори в Европа, могат отново да ни изненадат. Ако имат чувство за самосъхранение, ще търсят кандидати, които носят решения, а не които им се харесват, само защото им се харесват.

А вие виждате ли такива кандидати, виждате ли партия, коалиция, която ясно очертава националните приоритети и гледа към бъдещето?

Формациите от предходното управление създадоха контраст спрямо 12-годишния модел на ГЕРБ преди това като резултат. За първи път в историята имаме България като №1 за нещо положително в Европейския съюз – по промишлено производство, четвърти по ръст на брутния вътрешен продукт, една стъпка по-близо до "Шенген“ и Еврозоната, социална политика за 22 милиарда евро, горе-долу миналата зима – без големи сътресения, въпреки войната, енергийната криза я минахме спрямо другите държави. Т.е. това, което казах и в предходния отговор – съдим по резултатите. Останалото е по схемата "Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая“.

Във ваши публични изяви наричате президента Румен Радев и Бойко Борисов "политически инженери“. Защо ги определяте като такива, какво и как по-точно проектират те?

Ами, защото се бъркат в чужди партии и организации, опитват се да управляват процеси в цялата държава, да създават партии. Визирам тук основно БСП и вътрешната й опозиция, която се храни от двамата, ПП, която е родена и душена от самия Радев, създаването на "Възраждане“, която по думите на Гунчева се управлява ръчно от ГЕРБ, "Български възход“, ИТН и т.н. Радев помогна на Борисов да спечели изборите през 2017 г. чрез служебното си правителство. Борисов помогна на Радев за втори мандат. Борисов помогна на Радев да свали правителството. Радев много искаше да е като Борисов и вече е. Той е новият Борисов, има собствена олигархия, номенклатура, схеми, ресурси, укрепи се. Тук идваме до интересния въпрос необходим ли е още Борисов на Радев и не изключвам отговора, че вече не е, не изключвам и Радев много скоро да се опитва да се отърве от него, независимо че в момента са плътно заедно, говорят в един глас и служебният кабинет помага на ГЕРБ за изборите.

А целенасочени ли са престрелките и обидите в тази връзка между Бойко Борисов и Кирил Петков?

В творчеството на много художници има т.нар. периоди преди и след дадено събитие. При Борисов според мен трябва да се гледа преди и след ареста му като два отделни периода. Ще забележите, че след ареста сякаш загуби рационалното, сякаш стана друг човек, озлоби се, стана злъчен, вече не се шегува като преди, агресивен е, кара се постоянно пред камерите. Явно има травма, която замъглява трезвата му политическа преценка и обвинява Петков – нормално, за случилото се. Така че престрелките са естествени и много емоционални, и няма да има прошка между тях.

Няма да има прошка между тях?

Ами, като гледам – не.

Г-н Методиев, вие наблюдавате процесите в политиката. Кои неща може да изведем като основни, от една страна притеснителни за България, а от друга страна – перспективни?

Притеснителното е разрушаването на държавността, на икономиката, агресията, реваншизма на служебния кабинет, това, че се узурпира държавата и се намесва в изборите, че се търсят варианти да няма редовно правителство, да се управлява в състояние на еднолична власт със собствена олигархия и номенклатура. Това за мен е много притеснително. Притесняват ни и българските избиратели с постоянните си детински експерименти – искаме певци, летци. Те не ходят като ги заболи корема на автомонтьор, обаче за политиката, която е най-важната, си избират всякакви хора, които нямат хал хабер от политика и не са се занимавали с политика. Това, което е перспективно според мен, е, че редовното правителство показа, че е възможно и една друга България – с ръст на промишлено производство, със социална политика, с помощ за бизнеса, с махането на рекета от него, с тежки политически компромиси в името на националния интерес да се върви в една посока. Това според мен трябва да продължи, защото е начинът да излезем от задънената улица на контролирания хаос.

Къде според вас се очертава да има интересна политическа битка? Говорим за изборите.

Да, в големите градове обикновено – София, Пловдив, Благоевград. Лидерските битки привличат внимание, те са интересни. Въпреки че със съвременните медии те все повече губят своята тежест, защото всичко се пренася на национално ниво. Всеки слуша радио навсякъде, всеки гледа, чете, независимо дали е на плажа или в собствения си регион, така че нещата минаха много над регионално ниво и в България.

Бих искала да засегнем и една друга тема, много коментирана, обсъждана – темата с газа. Смятате ли, че служебният кабинет гледа сериозно на тази тема и знаят ли какво точно правят?

Ами, от тях идват само противоречиви сигнали. Почнаха, ако помните, с един щаб на апокалиптиката, заявиха, че са наследили хаос и разруха, няма време и се събраха един единствен път за цял месец. Хаоса го вкараха те. Всеки говори различно – президент, премиер, министър на енергетиката, директорката на "Булгаргаз“. Очевидно са некомпетентни да управляват сектора и накрая ще ни оставят както без американски, така и без руски газ. Какво да кажа – аматьори.

Първите експертни сметки по Бюджет 2023 година са показали огромен дефицит, който надхвърля тазгодишния от над 6 милиарда лева. Как ще коментирате това? Лидерът на левицата Корнелия Нинова заподозря, че тези неща се казват умишлено, за да се всява паника. Какво мислите вие?

Корнелия Нинова е силен политик, това не може да й се отрече, успешен икономически министър и знае какво говори. Служебният кабинет вкара стрес и вече влоши икономическите показатели в страната. Само за един месец Националният статистически институт отчете влошаване на бизнес климата с близо 4% спрямо юли. От началото на годината до служебния кабинет не беше така, беше точно обратното. Министърката на финансите пък явно изпълнява служебна политическа поръчка, защото като зам.-министър в редовния кабинет същата е подписала бюджета с 3% дефицит, а сега излиза да плаши 6%, орязване на социални разходи и вдигане на данъци – типично за този служебен кабинет и неговата политика на всяване на страх и на стрес в икономиката и в обществото.

В този ред на мисли, допускате ли, г-н Методиев, че след изборите ще се зароди една нова криза?

Допускам. Ако няма воля за съставяне на редовно правителство, Радев ще направи всичко възможно да доразбие партиите и парламента, за да управлява еднолично. Искаше втори мандат и го получи. Никой не го е закачал за нищо, но явно това му беше малко и иска още и още. Няма да остави държавата на мира. Това е опасността и рискът пред страната.

Еднолично, т.е. идеята на Слави Трифонов за президентска република може да с окаже факт?

Ами вижте, Слави Трифонов носи нещастие до всичко, до което се докосне. Излъга българите, може и да са замислили за нещо с Радев, но едва ли ще им се получи. Поне по реакциите от целия спектър, повтарям – целия, е ясно, че вече се разбира, че Радев е господарят и Трифонов е изпълнителят в пиесата, която ни прожектираха година и половина. Заедно свалиха правителството и се надявам, че няма да имат обществена подкрепа за въвеждане на президентска република и унищожаване на парламентарната демокрация.

Дребни сметки, обективна възможност за демонстриране на реални намерения или нещо друго наблюдаваме, г-н Методиев, в политиката?

Малко са държавниците, хората с характер и компетентност в българската политика, но все пак ги има. Можем да излезем от кризата и да си подредим държавата. Има успешни модели по целия свят. Ключът за това какво ще се случи го държат избирателите. Знаем, че звучи клиширано, седят в колите си сега и викат "Това сме го чували“, но е така. С наказателен вот, злоба и крайности няма да стане. Новото е, че този път на тези избори няма нови проекти, по които да се подлъжат избирателите, така че да мислят и да гласуват.

Да ви разбирам ли, че все пак сте обнадежден от предстоящите избори?

Какво казваха древните: Dum spiro spero – май така беше, Докато съм жив, се надявам.

Да.

Няма да е лесно. Такава ни е и националната съдба. При нас винаги всичко става трудно, бавно, но се надявам да има някакъв борбен дух, виталност, желание за положителна промяна. Но от нас като общество си зависи. Отвън няма никой да дойде да ни подреди къщата. Ако се откажат избирателите, отстъпят или се колебаят да гласуват, всички ще търпим огромни щети зимата. Тоя път нещата са сериозни. Така е от страна на политиката и отговорността е в избирателите. Отидат ли да гласуват, гласуват ли с главите си, а не за някакви емоционални залитания, мисля, че може да се случат нещата в държавата.

Йоланда ПЕЛОВА

Още по темата: общо новини по темата: 634
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: