Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво следва и какво да правя, ако не мога да си плащам кредита
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:38 / 22.05.2023Коментари (0)289
©
През последните години заради кризата и инфлацията, българите масово изпитваха трудност да посрещат всичките си разходи. Когато към месечните разходи се добави и кредит, който трябва да си погасява, нещата стават съвсем трудни. През последните две години българите масово изпитват трудности да погасяват вноските по кредитите си. Какво става в тези случаи?

Прилагането на мерките на кредиторите срещу неизрядните платци започва, след като заемът бъде обявен за предсрочно изискуем. Съгласно Законът за кредитните институции банката - кредитор, може да обяви един кредит за предсрочно изискуем при непогасяване в срок дори на една единствена вноска.

Това условие обичайно е залегнало и в договора за кредит.

Редки са, обаче, случаите, в които финансовата институция пристъпва към издаване на изпълнителен лист при просрочие само на една вноска, информира bTV. Кредиторите обичайно търсят връзка с длъжника и се опитват да намерят изгоден и за двете страни начин за справяне с положението. Ето защо в една подобна ситуация би било добре да се поддържа връзка с финансовата институция, отпуснала заема, съветват от moitepari. Единствено по този начин, длъжникът би могъл да намери благоприятно разрешаване на затруднението, в която се намира.

При положение, обаче, че длъжникът е прекъснал комуникацията с банката или е изпаднал в тотална невъзможност да погасява задълженията си, то неминуемо се стига до момента, в който институцията предприема мерки за събиране на просрочения заем по съдебен път.

С издаването на изпълнителен лист, първата стъпка, която следва да бъде направена е изпращане на покана за доброволно изпълнение. Чрез нея на длъжника се дава възможност в 14-дневен срок от получаването й или да погаси задължението си или да предложи план за погасяването му. Обичайно, длъжникът следва да погаси 30% от търсената сума и да договори погасителен план за остатъка (например на равни месечни вноски в размер на 10% от задължението).

Запор на заплата

Когато длъжникът работи и получава доход, може да му бъде наложен запор на получаваните доходи, в следния размер:

Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:

1. Ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа.

2. Ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа.

3. Ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа.

4. Ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.

Върху обезщетенията изплащани от НОИ (болнични, майчинство и пр.), запори не биха могли да бъдат налагани. 

Може ли при неплащане на кредит да бъдеш лишен от свобода?

При неплащане на кредит затвор за 1 година или пробация се предвижда, ако платецът при налични средства не погаси дълга в определен срок, но само в случай, че не съдейства на съдебното производство. Тази крайна мярка е почти невъзможно да се приложи практически в България за неплатени кредити. Все пак в много редки случаи с утежняващи вината обстоятелства длъжник може временно да загуби свободата си.

Какво можеш да направиш, ако си в затруднено положение?

На първо място потърси съдействие от кредитора си. С него можеш да предоговориш условията по кредита си, да рефинансираш и т.н. Най-малкото институцията ще е запозната с твоето затруднение и ще бъде по-снизходителна и кооперативна. Можеш да заемеш средства от приятели и роднини, с които да изплатиш цялата сума или да закрепиш бюджета за следващите няколко месеца. В случай, че не успееш да си набавиш средствата така, можеш да потърсиш друга институция за рефинансиране на кредита ти. Ако имаш възможност да изкараш допълнителни доходи на почасова работа, това също е опция. Друг вариант е да продадеш свои вещи, с които бързо да се сдобиеш с някакъв кеш.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: