Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво следва и какво да правя, ако не мога да си плащам кредита
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:38 / 22.05.2023Коментари (0)281
©
През последните години заради кризата и инфлацията, българите масово изпитваха трудност да посрещат всичките си разходи. Когато към месечните разходи се добави и кредит, който трябва да си погасява, нещата стават съвсем трудни. През последните две години българите масово изпитват трудности да погасяват вноските по кредитите си. Какво става в тези случаи?

Прилагането на мерките на кредиторите срещу неизрядните платци започва, след като заемът бъде обявен за предсрочно изискуем. Съгласно Законът за кредитните институции банката - кредитор, може да обяви един кредит за предсрочно изискуем при непогасяване в срок дори на една единствена вноска.

Това условие обичайно е залегнало и в договора за кредит.

Редки са, обаче, случаите, в които финансовата институция пристъпва към издаване на изпълнителен лист при просрочие само на една вноска, информира bTV. Кредиторите обичайно търсят връзка с длъжника и се опитват да намерят изгоден и за двете страни начин за справяне с положението. Ето защо в една подобна ситуация би било добре да се поддържа връзка с финансовата институция, отпуснала заема, съветват от moitepari. Единствено по този начин, длъжникът би могъл да намери благоприятно разрешаване на затруднението, в която се намира.

При положение, обаче, че длъжникът е прекъснал комуникацията с банката или е изпаднал в тотална невъзможност да погасява задълженията си, то неминуемо се стига до момента, в който институцията предприема мерки за събиране на просрочения заем по съдебен път.

С издаването на изпълнителен лист, първата стъпка, която следва да бъде направена е изпращане на покана за доброволно изпълнение. Чрез нея на длъжника се дава възможност в 14-дневен срок от получаването й или да погаси задължението си или да предложи план за погасяването му. Обичайно, длъжникът следва да погаси 30% от търсената сума и да договори погасителен план за остатъка (например на равни месечни вноски в размер на 10% от задължението).

Запор на заплата

Когато длъжникът работи и получава доход, може да му бъде наложен запор на получаваните доходи, в следния размер:

Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:

1. Ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа.

2. Ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа.

3. Ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа.

4. Ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.

Върху обезщетенията изплащани от НОИ (болнични, майчинство и пр.), запори не биха могли да бъдат налагани. 

Може ли при неплащане на кредит да бъдеш лишен от свобода?

При неплащане на кредит затвор за 1 година или пробация се предвижда, ако платецът при налични средства не погаси дълга в определен срок, но само в случай, че не съдейства на съдебното производство. Тази крайна мярка е почти невъзможно да се приложи практически в България за неплатени кредити. Все пак в много редки случаи с утежняващи вината обстоятелства длъжник може временно да загуби свободата си.

Какво можеш да направиш, ако си в затруднено положение?

На първо място потърси съдействие от кредитора си. С него можеш да предоговориш условията по кредита си, да рефинансираш и т.н. Най-малкото институцията ще е запозната с твоето затруднение и ще бъде по-снизходителна и кооперативна. Можеш да заемеш средства от приятели и роднини, с които да изплатиш цялата сума или да закрепиш бюджета за следващите няколко месеца. В случай, че не успееш да си набавиш средствата така, можеш да потърсиш друга институция за рефинансиране на кредита ти. Ако имаш възможност да изкараш допълнителни доходи на почасова работа, това също е опция. Друг вариант е да продадеш свои вещи, с които бързо да се сдобиеш с някакъв кеш.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: