Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да се даде на парче
© Фокус
"Лукойл" не може да се продаде на парче. Такова мнение изрази пред "Фокус" депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев

Защо?

"Самата рафинерия като бизнес не мисля, че може да се раздели. По-скоро те имат отделни компании. Например бензиностанциите – те се водят даунстрийминг, казват, отделна компания, която няма общо с компанията, която рафинира продуктите. Има трета компания, която пък е търговец и доставя петрола до рафинерията. Т.е. отделните компании, ако собственикът реши, могат да бъдат продадени на различни купувачи или някои да бъдат продадени, а други – не, но пак казвам, това е тяхно решение", коментира депутатът.

Все още цената, за която рафинерията се продава не е ясна. Спекулациите са, че е твърде висока да бъде поета от вътрешен, дори и от външен купувач. Припомняме, че през февруари месец евентуалната продажба на "Лукойл Нефтохим Бургас" беше сред темите в дневния ред по време на посещението на финансовия министър по това време Асен Василев в САЩ.

Купувачите

В началото на декември от руската компания за първи път съобщиха официално, че обмислят продажбата на рафинерията в Бургас "предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата “Лукойл" на територията на България".

Тогава от руското дружество обявиха, че с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, но към момента все още не е ясно наети ли са вече такива консултанти, кога се очаква да е готов техният анализ и съответно кога би могло да се стигне до сделка и продажба на рафинерията.

"Аз бях озадачен как Кирил Петков и Асен Василев обикалят и продават рафинерията, при положение, че тя е частна собственост. Държавата има само една акция – т.нар. "златна акция", вероятно, за да звучи по-добре на хората.

Само че тази "златна акция" - тя не дава почти никакви права на държавата, всъщност никакви за участие в управлението или за някакъв контрол върху дружеството. Така че нямам повече информация (бел. ред. за това какво се случва с продажбата на "Лукойл"). Струва ми се, че и там имаше нещо съмнително, защото вие представяте ли си да тръгнат финансов министър и един депутат да продават вашата частна фирма?", коментира още Добрев пред "Фокус".

Припомняме, че в края на миналата година се появи информация, че няколко външни петролни гиганта имат желание да влязат в битката за закупуването на "Лукойл", една от тях азерската SOCAR. Също така според информация на  посланика на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен няколко американски фирми са били в София по повод "Нефтохим Бургас", но така и не стана ясно колко сериозни са били намеренията им към рафинерията и дали изобщо са искали да я купят. 

*Статията съдържа части на анализ

Още по темата: общо новини по темата: 212
15.05.2024 »
15.05.2024 »
10.05.2024 »
10.05.2024 »
08.05.2024 »
03.05.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Стрелба по Роберт Фицо
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: