Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво представляват дружествата с променлив капитал?
Автор: Рени Томович 13:31 / 10.04.2023Коментари (0)650
©
Дружеството с променлив капитал е нов вид дружество, наред с останалите търговски дружества в Търговския закон, при което са създадени по-бързи и улеснени процедури за участие на инвеститорите, за по-гъвкави форми на управление, по-широка договорна свобода при формулиране на основните права и задължения за участниците. Това каза адв. Невена Стайкова – специалист по корпоративно право, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Създаването на дружеството е заслуга на инициаторите БЕСКО цял екип от юристи, ръководени от Виктор Токушев и проф. Ангел Каладйджиев. "Това е цяла нова глава в Търговския закон, чрез който се създава нов тип дружество“, заяви адвокат Стайкова.

Въпреки че се казва "дружество с променлив капитал“, то всъщност няма капитал, който да се вписва в Търговския регистър, посочи юристът. "Капиталът на дружеството може да се променя постоянно, съдружниците – също, и това не подлежи на вписване в Търговския регистър. Капиталът се събира и се формира от вноските на съдружници, но не подлежи на вписване в Търговския регистър. Това ще доведе до изключителна гъвкавост и бързина в бизнеса, което е изключително важно за стартиращите компании. Това изискване за вписване към днешна дата е много голяма пречка за всички съществуващи дружества“, обясни адвокат Стайкова.

Основният акцент в ДПК е гъвкавостта. Българското законодателство е доста консервативно по отношение на най-често използваните форми в момента – дружеството с ограничена отговорност. "Тук целта е да се създаде гъвкава правна форма. Дружеството съчетава в себе си най-добрите и работещи конструкции както на ДОО, така и на акционерното дружество. За новия вид дружество важат всички правила, каквито важат и за останалите дружества, познати по Търговския закон“, посочи адвокат Стайкова.

Народните представители обаче отхвърлят промените в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал, като според нея няма правни съображения за това. "Екипът, който стои зад този проект, е провел разговори и срещи с всички политически партии, организации и институции на територията на Република България, които имат отношение и биха били засегнати по някакъв начин от този нов тип дружество. Всички партии и техните правни екипи са работили по текстовете, запознати са много добре с тях, всички го подкрепят като нова правна форма, като структура и нещо изключително важно за развитието на бизнеса и средата в България. Защо не е приет е политически въпрос, а който не мога да отговоря“, коментира Стайкова.

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров: По-добър съм от преди седем години!
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: