Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво да правим, ако ни ухапе пепелянка или усойница?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:46 / 23.06.2023Коментари (0)237
©
Сезонът на змиите е в разгара си. Какво трябва да направим, ако ни ухапа отровно змия? В България потенциално опасните змии са пепеленката и усойницата.

Съветите дава лекарят от Пловдив Светлан Дерменджиев. Той е началник на отделението по професионални болести с дейност по клинична алергология в УМБАЛ "Свети Георги“ в Пловдив и  началник на клиниката по токсикология.

"Ухапване от отровна змия – най-често за нашите географски ширини, това са пепелянката и усойницата, винаги има риск от утежнено протичане на острата интоксикация.

"Това, което категорично не трябва да се прави в такива случаи, е да се прибягва до самолечение, в смисъл на локално третиране и обработка на раната на мястото на ухапване от змията от самия пострадал.

Това, което следва да се предприеме от пострадалия, е при възможност да се постави лед на мястото на ухапването и да се обездвижи крайникът, където най-често се случват ухапванията. Целта на тези мерки е да се предотврати разпространението на змийската отрова. Веднага след това следва да се потърси медицинска помощ в най-близката болница, където има спешен кабинет. Там дежурните лекари са обучени и притежават необходимата за целта информация и квалификация."

"Времето е винаги от важно значение. Колкото по-бързо се предприемат адекватни лечебни мерки, толкова повече се скъсява периодът за възстановяване на пациента, а и няма да се стигне до усложнения. Някои от тях все пак могат да имат и фатален изход. Веднага правя уговорката, че ухапванията от някои змии, включително и от разпространената по нашите географски ширини пепелянка, в до 10% от случаите според литературни данни могат да завършат фатално. Затова факторът време и в този случай е от голямо значение, за да бъде лечението успешно."

"Ако лечението започне навреме, ако се проведе съгласно разписаните и утвърдени протоколи и алгоритми, проблеми, дължащи се на усложнения, едва ли биха възникнали увреждания. Но са описани и случаи, макар и не много като брой, при които на по-късен етап такова отравяне може да доведе до увреждане функцията на някои органи. Като пример може да се посочи възникването на т.нар. нефрозен синдром след понесено ухапване от отровна змия, водещо до увреждане функцията на бъбреците."

"Токсините, съдържащи се в змийската отрова, могат да предизвикат увреждания на функцията на редица органи и системи в човешкия организъм, откъдето произтича и рискът от фатален изход. 

"Особено опасни са въздействията на змийските токсини върху системата на кръвосъсирването и функциите на централната нервна система. Има случаи на смъртен изход вследствие на централна токсична парализа на центровете на дишането и сърдечната дейност. Може да се развие и  токсоалергичен шок. В протокола за оказване на спешна помощ в тези случаи е показано и приложението на противотетаничен серум, тъй като ухапването може да доведе и до тежки инфекции по типа на тетанус.", допълва той в интервю за специализираният сайт "Zdrave.to".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: