Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как излиза най-евтино да изпратим пари?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:29 / 18.03.2023Коментари (1)349
© Blagoevgrad24.bg
Банковите такси непрекъснато се повишават през последните години, което принуждава потребителите да търсят алтернативи. Затова от Активни потребители са проучили възможните алтернативи при една много популярна за българите услуга - парични трансфери от България до ЕС и САЩ.

Изследването на асоциацията показва каква такса ще ни вземат, ако искаме да изпратим 1000 евро до страна в ЕС или в САЩ. Данните показват, че някой от компаниите изобщо не взимат такса, особено, ако се касае за превод между две сметки на същата компания. Иначе таксите варират от 203 евро до 35 евро.  След сравнението на таксите става ясно, че най-скъпо предлагана услуга за трансфер на пари е в банка ДСК, Български пощи и Easy pay. Най-изгодни изглеждат услугите на онлайн банките, като за ЕС – Paysera, а за САЩ – MoneyGram, посочват от Активни потребители.

И съветват да внимаваме, защото някои от компаниите не взимат такси за превода, но уловката е в курса, по който обръщат към щатски долари. "Бъдете бдителни, когато превеждате, в случай, че курсът, който те предлагат, е значително неизгоден. Ползвайте платформи, които показват курсовете на валутите в реално време. Българският лев е фиксиран спрямо еврото на стойност 1.95583 лева за 1.00 евро или 1 лев за 0.51129 евро. Обърнете внимание какъв е валутният курс на платформата“, казват от асоциацията.

Те дават информация и какви са алтернативите на банковите услуги, които непрекъснато поскъпват, като това влияе пряко върху финансовото състояние на потребителите.

 

Основни форми за парични преводи

 

Търговски банки

 

Търговските банки предоставят услуги за трансфер на парични суми. Характерно за тях е рязкото повишаване на таксите през последните години, което принуждава потребителите да търсят алтернативи. В настоящото проучване бе използвана извадка от три български банки, като е използвана информация от официалната страница на съответната банка. Важното, което трябва да се отбележи, въпреки по-високите такси и бавните трансфери, е, че банките са все още едни от най-сигурните начини за превод на пари.

Пощенски парични преводи

 

Пощенските парични преводи са алтернатива на изпращане на пари в България и отвъд като такива услуги предлагат Еконт, Speedy, Easypay, Български пощи, Western Union, Интайм и други, като техните офиси могат да бъдат открити из страната. При този тип услуга се изисква физическо изпращане на парите и физическо получаване. Някои от компаниите предлагат и онлайн транзакция, но това спада към параграфа с компаниите за паричен трансфер.

Онлайн банки

 

Онлайн банките са алтернативни варианти за изпращане на пари. Това са банки без физически клон, които ви предоставят международен IBAN, и може да извършвате голям набор от същите дейности, които и в традиционните банки, като паричен превод в страната или чужбина. Интересното при тези банки е, че имат ниски такси за преводи и ниски месечни такси. Онлайн банките, които могат да обслужват български граждани са Revolut, BunQ, Monese, Wise и други. Някои от необанките (онлайн банки) нямат месечна такса за поддръжка, освен ако не изберете премиум версия на услугите им. Онлайн банките подлежат на лицензионен режим в държавата, в която оперират, като следва да се регистрират в регистър на БНБ.

 

Компании за парични трансфери

 

Следващият вид са компаниите за парични трансфери. Отново Western union, Easypay, Български пощи и други предоставят такива услуги, като разбира се те имат физически клонове. Разбира се с развитието на технологии не е нужно да напускате дори комфорта на дома си. Компаниите като Venmo, Moneygram, Paysera, OpalTransfer, Paysend и други предлагат услуги за парични преводи към цял свят и са изцяло базирани онлайн. Western union и Еконт също имат онлайн платформа, чрез която може да се изпращат пари. Интересно е, че някои от компаниите предлагат да изпратят пари до определено физическо бюро в определената страна и град, откъдето получателя да изтегли валутата на ръка.

Важно е да се отбележи, че таксите на тези онлайн компании са сравнително ниски в сравнение с традиционните банки, защото са специализирани именно в трансфера на пари и имат значително по-ниски разходи от банките. Paypal е изключение, което не позволява парите да бъдат изтеглени, а единствено ползвано като разплащателно средство – като дебитна карта.

Компаниите за парични трансфери подлежат на съответствие с европейските регламенти, когато предлагат услуги на европейски граждани, и в зависимост от законите на страната, от която оперират. Това гарантира сигурност на потребителите, че няма да бъдат измамени! Въпреки това бъдете бдителни за съмнителни сайтове и компании, съветват от Активни потребители, предават от  pariteni.bg.

Други алтернативи

 

Други алтернативи за изпращане на пари са новото поколение дигитални портфейли. Портфейлът на Google позволява на потребителя да пазарува онлайн и във физически магазин, като може да се ползва и за паричен превод до други хора с такъв портфейл. За съжаление, тази възможност за изпращане на пари на Google Pay и неговия конкурент Apple Pay се предлага само в САЩ, Индия и Сингапур. Други портфейли също са налице като Samsung pay, но към този момент, не се предлагат тези услуги на българския пазар.

"Преди да ползвате някоя от платформите, моля вижте източника на информация, от където сме въвели стойностите на тарифите на компаниите. Важно е да се запознаете с всички условия, които тези компании предлагат. Възможни са промени, както и да бъдете таксувани за получаване на плащане от друга страна!






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2023 г.
0
 
 
Най-евтино е през Bitcoin Lightning Network
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: