Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да да намалим сметката си за ток през зимата - съветите на експертите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:36 / 23.09.2022Коментари (0)206
©
Полезни съвети как да намалим сметките си през зимата дават експерти пред БНТ.

Когато става въпрос за централно отопление преди всичко инж. Йовко Раканов съветва правилно да изберем подходящата за нас температура в дома ни.

Инж. Раканов съветва да не регулираме температурата с отваряне на прозореца, защото това подвежда термоглавата, вентилът остава отворен и консумацията на енергия се увеличава значително.

Често в началото на отоплителния сезон потребителите забравят термоглавата завъртяна на 5, за да се напълни радиаторът с вода, и така първия месец се натрупват големи сметки. Съветът е да проверим кога топлофикационните дружества ще започнат работа и да оставим вентилите на радиаторите отворени за не повече от няколко часа, след което да ги нагласим на силата, която желаем.

Експерти посочват подовите климатици като по ефективни и дори по енергоспестяващи, особено ако са енергиен клас А+++, тъй като успяват да затоплят въздуха отдолу нагоре и така да не се хаби ненужно енергия.

Всяко едно увеличение на градусите ще се отрази чрез ръст в сметките.

И при централно отопление, и при такова с електричество, съветът е, когато не сме в жилището, да намаляме температурата, за да пестим енергия. При по-новите отоплителни тела дори има възможност дистанционно да увеличим градусите 10-20 минути преди да се приберем, за да ни бъде комфортно.

Все пак най-ефективната стъпка към пестенето на енергия вкъщи е поставянето на топлоизолация. Друг огромен консуматор на енергия е бойлерът. Тук съветът е да намалим градусите му на по-ниска степен. За да спестим енергия при къпане пък, можем да спираме водата по време на сапунисване или поне да намалим струята ѝ.

В кухнята инж. Раканов съветва използването на керамични или индукционни котлони, тъй като там загубата на енергия е сведена до минимум.

Ще спестим енергия и ако готвим няколко неща едновременно във фурната, за да се възползваме максимално от топлината ѝ. Хладилникът също консумира много енергия. Съветът е да не държим ненужно количество храна в него и правилно да регулираме температурата.

Важно е зад хладилника да се осигури достатъчно пространство, за да циркулира въздух и да не се претоварва компресорът. А когато го отваряме, да става бързо и винаги да се уверяваме, че сме го затворили добре. Много енергия черпят още пералнята и сушилнята.

В допълнение можем да използваме програми, които работят по-кратко. Относно сушилните съветът е, ако програмата позволява, да не сушим до пълно изсъхване, защото именно последните обороти на сушене са най-енергоемки.

Сред другите ненужни консуматори на ток са забравеният включен телевизор или модем на кабелен оператор.

Разбира се важно е и да изключваме електроуредите от контактите, когато няма да бъдем за по-дълго в дома. Освен че ще спестим енергия, ако не го направим, при евентуална гръмотевична буря, някои от уредите могат да изгорят, а дори и да предизвикат пожар.

От практиката си инж. Раканов споделя, че е изключително важно да подменим крушките в дома с енерго спестяващи. Разликата между стара 60 вата крушка и енергоспестяваща 12 вата е видима, както с просто око, така и в сметката.

Освен това те имат по-дълъг живот. А най-често ненужно се хаби енергия от забравени включени уреди, като телевизор, компютър, кафе машина, както и лампи или вентилаторът в банята. Експертите съветват още, когато е възможно, да се възползваме от нощната тарифа. Допълнително е хубаво да се проверят уплътненията на прозорци и врати. По-добре да се инвестира в средства в нови такива, отколкото да се увеличават разходите за отопление.

Ако успеем да приложим всички тези съвети, е възможно да намалим сметките си за отопление и ток с близо 20%. Но в крайна сметка най-важното е у дома да ни бъде комфортно.

Още по темата: общо новини по темата: 417
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: