Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП със забележки и към застрахователите на автомобили
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:41 / 13.09.2017Коментари (0)702
©
Комисията за защита на потребителите (КЗП) изпрати препоръки на автомобилни застрахователи за отстраняване на още неравноправни клаузи, с които се правят опити за неоснователно изискване на документи или за съкращаване на нормативно установени срокове за информиране на търговеца при настъпване на застрахователно събитие. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред БНР.

Неотдавна стана ясно, че Комисията е приела за неравноправна клауза уговорката на застрахователя за отпадане на обезщетението при кражба на автомобила, ако талонът за него е бил оставен вътре.

"Тези клаузи излишно създават затруднение пред потребителите. Например, принуждават ги да представят огромни тестета документи, част от които ги има и при самия застраховател. Или в Общите условия се казва "незабавно да уведоми" при настъпване на застрахователно събитие. Какво означава незабавно - твърде субективна е преценката за това дали незабавно е след една минута, след пет секунди, след два часа. В Кодекса за застраховането е посочено, че не е необходимо представянето на налични при застрахователя документи, както и че срокът за уведомяване при настъпване на застрахователно събитие не може да е по-кратък от три работни дни от узнаването за него", поясни Маргаритов. 

Той коментира, че целта на подобни уговорки е търговецът да се освободи от отговорност, ако потребителят не представи тези документи. Председателят допълни, че те не се отличават от установявани в предходни периоди и в други сегменти от пазара опити за поставяне на потребителя в неравностойно положение спрямо търговеца.

Маргаритов коментира и установените от Комисията нарушения в договори за посредничество при покупка на недвижими имоти. 

"Много фрапантен случай беше, че в един такъв договор се съдържа клауза, според която, ако Вие впоследствие си закупите имот в същата сграда, в която сте ходили на оглед, за да видите някакъв друг имот, дължите възнаграждение на брокера, който Ви е завел там. Това беше нещо абсурдно, което ние изчистихме. И други случаи, в които заплащате някаква сума, без да получите насреща нещо конкретно, а само за това, че сме влезли във взаимоотношение с тази фирма. Много важно е, когато се предоставя такава услуга, заплащане да се получава само когато нещо реално е свършено, а не да си запазваме правото да получим някакви пари само затова, че в София има жилищни сгради", каза още той.

"Нашите усилия са съсредоточени върху това да изчистим общите условия от неравноправни клаузи, за да може потребителят да е спокоен, че няма да бъде натоварван излишно със задължения, които не би трябвало да му бъдат вменени, и че ще може да бъде удовлетворена неговата претенция, без излишни пречки", обобщи Маргаритов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: