Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
 «ѕ:  упувайте смартфони само от оторизирани търговци
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 11:55 / 13.11.2017 оментари (5)261
©
ѕри покупката на смартфони потребителите внимателно да проучват обектите и да избират оторизирани търговци. ќфертите в социалните мрежи и електронните платформи на принципа на споделената икономика невинаги дават гаранци€ за произхода и качеството на предлаганите устройства. “ози коментар направи председател€т на  омиси€та за защита на потребителите ( «ѕ) ƒимитър ћаргаритов в студиото на Bloomberg TV Bulgaria по повод наскоро разпространените данни от глобално проучване на изследователската компани€ Counterpoint Research, според което хората смен€т смартфоните си средно на 21 месеца.

"јко телефонът се закупи, включително и онлайн, от официални представители на съответните производители, тогава има законова, много често и търговска гаранци€. “€ дава на потребител€ правото при дефект на устройството да пред€ви претенци€ към търговеца и съответно той да има задължението да го ремонтира за сво€ сметка в едномесечен срок. ј когато това стане в първите шест месеца след закупуването, потребител€т въобще не е необходимо да доказва причината за дефекта", раз€сни ћаргаритов.

ѕо отношение на разходите ћаргаритов препоръча хората да не си купуват нещо, което не им тр€бва. "јко един телефон е със свръхвъзможности, но те не са ни необходими, това би могло да доведе само до нежелани допълнителни разходи", посочи той, като обърна внимание и на това да се прецен€ва доколко офертата действително е изгодна.†

"ѕон€кога цената на устройството е много ниска, но това е съпровождано с абонаментни планове, които предполагат по-сериозни разходи", каза председател€т на  «ѕ. “ой об€ви, че  омиси€та вече е постигнала споразумение и с трите мобилни оператора за облекчаване на неустойките при предсрочно прекрат€ване на договор.†

" огато има срочен договор и потребител€т желае да го прекрати без конкретна причина предсрочно, той дължи максимум три такси като неустойка, а не всички до кра€ на периода. Ќо, ако при сключването на договора е било закупено мобилно устройство, се дължи обратно и съответни€т остатък от цената му", допълни ћаргаритов.

—татистиката сочи, че от над 20 000 оплаквани€ в  «ѕ годишно около 30% каса€т телекомуникационните услуги. ¬ изминали периоди процентът е бил и по-висок, но вече и други сфери на потреблението навлизат с повече сигнали.†

"ƒължи се на факта, че всеки от нас има такова устройство, затова чисто статистически веро€тността да се случи н€какъв проблем е по-гол€ма, отколкото в други сфери на потреблението", об€сни ћаргаритов.†

ѕо думите му най-често оплаквани€та са по повод дефекти и отказ на търговеца да ремонтира безплатно устройството, въпреки че то все още е в гаранци€. "„есто търговците отказват ремонт, защото твърд€т, че в устройството има инсталиран нерегламентиран софтуер, който е причинил повредата. «атова тр€бва да бъдем предпазливи, когато към нас се отправ€т оферти за инсталиране на различен софтуер, например игри, тестове и т.н., тъй като те могат да съдържат н€какви вируси", даде пример председател€т.†

ѕон€кога обаче търговците злоупотреб€ват с това и неоснователно отказват да извършат рекламаци€ или изискват заплащане. "¬ големи€ брой случаи усп€ваме да съдействаме на потребител€ да получи или ремонт на повреденото устройство, или - ако това е невъзможно - зам€ната му с друго или връщане обратно на парите", подчерта ћаргаритов.†

“ой посъветва търговците да приемат рекламациите на потребителите, да разглеждат всеки случай с необходимото внимание.  огато пък отправ€т оферти, да не спест€ват важна информаци€, за да може потребител€т да направи сво€ правилен избор.


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
јз пък мислех, че е най-добре от търговци с богат опит на ÷ентрална гара рЯШ±
0
 
 
ќт 5 години не съм купувал техника от Ѕългари€. ≈дна флашка не съм купил от тук. Ќ€ма и да куп€. ќсновно заради цената и незачитането на гаранци€. ÷ената от ≈— с доставка е 60-70% от нашенската.  ачеството е по-високо. “ук внас€т много бракувани партиди и е на късмет. ћного хора си мисл€т, че от чужбина е на късмет, но е обратното. ¬зимам попул€рни марки за да мога да ползвам официалната гаранци€ в оторизиран сервиз, без да се мол€ на нашите търговци (ƒоган и ѕеевски). ћакар че досега не ми се е налагало. јмазона ми б€ха пратилили един плейстейшън 4 с ƒ’Ћ, къде се е счупил по път€ не знам, с кути€, найлони, балони, от страни пукнат, пратих им го обратно за т€хна сметка, и след 2 седмици ми б€ха върнали всички пари по сметка, и поръчах отново. Ќа практика н€ма рискове за поръчител€. “ук ако ти дойде нещо на кайма от емага можеш да се оплачеш на јрменски€ поп. ѕросто ти казват, че ти си го счупил. «апочват едни разправии с  «ѕ и търговеца.  «ѕ е комунизъм. «а тези с шуробаджанак от  «ѕ се работи, при това на ден€. «а останалите е малко естествен подбор. »ма ли проблем минава повече време отколкото да го поръчаш от н€кой от европейските амазони. Ќо докато има балъци ще има тарикати.
Aнонимен
на 13.11.2017 г.
+1
 
 
ќт  «ѕ говор€т глупости - на практика гаранци€та не пречи на търговеца и на оторизирани€ сервиз да откажат ремонт "заради неправилна употреба", както прави например "оторизирани€" сервиз "—ръчко" в —офи€ - с формално основание отказват гаранционен сервиз и искат плащане за ненужен ремонт, като дори повреждат телефона.
+2
 
 
¬еднага ще почна да ползвам оторизирани магазини, само от  «ѕ да ми кажат, защо смартфони в Ѕългари€ се продават на тройна от пазарната цена в други държави. ј) «ащото българите сме най-ларж в цели€ св€т? Ѕ) ћонопол (на доставките)? ¬)  артел? √) ƒруго?
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јприл 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
»зграждането на јћ "—трума"
—амолет падна в ќризари
¬еликден 2019
Ѕургас под обсада заради главорезите на ћитьо ќчите
“¬ и шоу сезон 2018/2019
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: