Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЕВР утвърди новите цени на ВиК услугите за следващата година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:40 / 30.12.2020Коментари (0)301
©
КЕВР проведе закрито заседание, на което прие окончателно изменението на цените на ВиК услугите за 2021 г. 

Промяна ще има в 26 области на страната. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2021 г. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества тарифите се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6%. За част от дружествата няма да има промяна в цените.

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, след третата година от приемането на бизнес плановете на дружествата, Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за следващата година, при отчитане на допълнителни показатели за изпълнение, а не само на инфлационния индекс за периода от приемането на бизнес плановете.

През 2020 г. Комисията извърши цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г. За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност. Оценяването на дейността на ВиК операторите е извършено с прилагането на единна методика, с което се гарантира равнопоставеност между тях. Същевременно настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от Комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. КЕВР няма и нормативна възможност да преустанови и/или забави вземането на решение за изменение на одобрените цени за 2021 г., защото съгласно нормативните изисквания това следва да се направи преди началото на ценовия период, за който се отнасят.

Във връзка с решението за изменението на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услугите за 2021 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура. На 03.12.2020 г. беше проведено открито заседание с дистанционно участие на представители на ВиК дружества от цялата страна. Същия ден се състоя и обществено обсъждане, в което участваха дистанционно Омбудсмана на Република България, представители на браншовите синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа“,  Българската асоциация по водите, ръководството на "ВиК холдинг“, Мая Манолова от движението "Изправи се.бг“ и областният управител на Търговище. На обсъждането участниците изразиха своите становища и предложения във връзка с предложените за актуализация цени на ВиК услуги.

В отговор ръководителят на работната група и директор на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР д-р Ивайло Касчиев поясни, че Наредбата за регулиране на цените на ВИК услугите от 2016 г., приета от Министерския съвет, ясно указва, че след третата година от изпълнението на бизнес плановете Комисията следва да изпълни правомощията си и по определена методика да утвърди преизчислени цени на ВиК услугите като отчете извършените от дружествата реални инвестиции и изпълнението на единните показатели за ефективност.

Той припомни, че през изминалите години Комисията непрекъснато е информирала ВиК операторите и всички компетентни държавни институции за системното неизпълнение на инвестиционните програми, заложени в бизнес плановете на водните дружества. Посочено беше също, че операторите са имали право да поискат преразглеждане на одобрените цени при настъпили неочаквани събития, които имат съществен ефект върху техните приходи и разходи и през 2020 г. две дружества са се възползвали от тази процедура.

В приетото днес Решение за изменение на одобрените цени на услугите на ВиК дружествата за 2021 г. Комисията дава мотивиран отговор по всички постъпили писмени становища от страна на участниците в общественото обсъждане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: