Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изследване: Българите са по-щастливи в сравнение с миналата година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:45 / 10.06.2021Коментари (0)340
© Blagoevgrad24.bg
Въпреки пандемията българите са по-щастливи в сравнение с миналата година. Това показва националният "Индекс на щастието“. Противно на очакванията  изследването за 2021 г. не регистрира катастрофа при крайния резултат, а точно обратното – поредно леко движение нагоре, с което основният показател в момента на изследването е 57 точки от максимално възможните 100 точки. 

Проучването е направено от "Мениджър Нюз“ сред 1000 респонденти на възраст 18+. Методологията обхваща 12 измерения, всяко от които с по няколко индикатора, а скалата на измерване е от 0 до 100 точки, където 100 е пълното щастие, а 0 - полюсът на абсолютното нещастие. 

В отделните области се отчита ръст при задоволството от околната среда и стандарта на живот. Спад усещането за щастие при държавното управление, благосъстоянието и достъпа до култура и образование. 

"Да, някои параметри са се влошили, паднал е индексът по компонента "управление“, влошили са се нещата при "субективното благополучие“ – голяма част от българите твърдят, че качеството им на живот е по-лош преди пандемията. Обаче индексът на щастие хваща много неща и се вижда, че това е компенсирано от други неща“, обясни социологът Живко Георгиев. 

Изследването показва, че заради пандемията 69% от българите са ограничили силно контактите си. Над половината от запитаните са отговорили, че са се чувствали депресирани, а над 30% отчитат спад в доходите си. 

Проучването се прави за трети път в България. Георгиев обясни, че са разработени "инструменти“, които измерват щастието, а индексът показва накъде се движи социумът. 

"Искахме да проверим дали българите са най-нещастната нация в света. Разговорът за щастието на нацията е най-важният на ниво държава. Смятаме, че това трябва да бъде измерителят, който трябва да бъде в центъра на дебата на всички политики“, каза главният редактор на "Мениджър Нюз“ Ирина Велева. 

Организаторите на проучването днес ще търсят отговор на въпроса "Има ли дигитално щастие“ и "Какъв е законът за щастието“ в специално организирана дискусия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: