Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Измамите при пътуване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:52 / 04.07.2016Коментари (0)377
© Вulfoto
Фирми фантоми предлагат пътувания в чужбина, хотелиери подвеждат туристи с измамни снимки и фалшиви условия, агенции искат капаро за несъществуващи екскурзии, други въртят измами със застраховки. Дори когато не става дума за измами, а за лошо стечение на обстоятелствата, всички потребители имат право на съдействие и обезщетения. Но единствено ако са подали жалба в срок и са събрали доказателства.

Преди всичко е важно потребителите да внимават с каква фирма сключват договор за екскурзия, откъде купуват самолетни билети и как резервират хотели, подчертават от асоциация "Активни потребители". При избор на пакетна почивка трябва да се следи легитимността на туроператора. Неведнъж граждани са ставали жертва на фирми фантоми, предлагащи несъществуващи екскурзии.

Миналата година младоженци останаха без планирания меден месец в Перу, за който заплатиха 12 хиляди лева. Оказва се, че договорът им е с фалшива компания, която така и не им изпрати самолетни билети и ваучери за хотела. Отново през 2015 г. туроператор изостави група от 31 български ученици в Испания. Въпреки че родителите плащат всичко предварително, фирмата покрива единствено нощувките по пътя, но не и тези на място. Така учениците се оказват без подслон в чужда страна и родителите се чудят как да приберат децата си.

През 2011 г. нерегистриран туроператор продаде над 120 ваучера за екскурзия до остров Корфу и 98 за почивка на Малдивите, на цени от 350 до над 2000 лева. Когато идва времето за пътуването обаче, се оказва, че парите са изтеглени, а сметките и офисът на фирмата - закрити. Същата година 173-ма са ужилени от друга агенция фантом, събрала пари за едноседмична екскурзия до Палма де Майорка. Ден преди да заминат туристите разбират, че почивката им се отменя, а платените суми са изчезнали заедно с организаторите. През 2008 г. пък 250 български туристи бяха оставени да спят по улиците на Кушадасъ, защото фирмата не превела нито лев на хотелиерите.

В България всички търговци, предлагащи пакетни почивки, са длъжни да бъдат регистрирани. От асоциация "Активни потребители" съветват винаги да се следи в офиса на фирмата да има на видно място лиценз, на който да фигурира номер на удостоверение за регистрация на туроператор или на туристически агент. Редно е компаниите да изписват тези номера на сайтовете си, както и да ги поставят на видно място върху договорите. За всеки случай е добре потребителите да проверят и за наличие на регистрация в Националния туристически регистър, публикуван на сайта на Министерство на туризма.

Трябва да се има предвид също, че според Закона за туризма туроператори са тези, които имат право да организират екскурзии, а туристическите агенти имат право единствено да ги препродават. Важно е пътуващият, преди да сключи договор, да се осведоми кой реално организира екскурзията и да има всичките възможни данни както на туроператора, така и на туристическия агент. Необходимо е също преди плащането да се изиска пълният текст на договора за пътуване, в който да фигурира подробна информация за транспорта, хотелите, програмата. Ако туристите ще пътуват с ваучер, той трябва да е издаден от името на туроператора - тоест от фирмата организатор, а не от туристическия агент, който препродава екскурзии.

Друг начин за измами е с капарото. Според закона всеки потребител има право да получи всичките си пари обратно, ако се откаже 20 дни преди заминаването. Някои фирми обаче вписват в договорите си изисквания за неустойки дори при отказ в такъв срок. Туристите трябва да четат внимателно всичко в договора, особено нещата със ситен шрифт, съветват от асоциация "Активни потребители". В закона е споменато също, че туроператорът няма право да променя договорената цена през последните 20 дни преди пътуването. Друг съвет към пътуващите е да искат платежни документи за всичко, както и да им бъде издадена застрахователна полица на тяхно име.

Източник: 168 часа







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: