Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изключителен малшанс за заразения със западнонилска треска пловдивчанин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:45 / 04.09.2018Коментари (0)651
©
Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при хора с хронични заболявания и възрастни. Това заяви за "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след като случаи на заболяването бяха регистрирани в Бургас и Пловдив. Мъжът в Пловдив, заразен със западнонилска треска, е на лечение от 10 дни в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги“.

Той е с възпаление на мозъка - усложнение, което се проявява при около един процент от заразените, състоянието му обаче се подобрява. Миналата седмица беше съобщено и за заразена жена от Бургас, която не е развила усложнения. Вирусът се пренася от комари. Големият проблем е, че при 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип. "От 1000 заразени не повече от 180–200 въобще ще имат някакви симптоми, а 90 процента от тях ще имат това тридневно, понякога леко засягане със субфебрилна температура, отпуснатост, гадене – симптомите на едни летен грип. И вече в много, много малък процент може да се стигне до сериозни усложнения, предимно неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската само при хора с увреден терен, висока възраст, хронични заболявания, което може да доведе вече и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия“.



Това лято западнонилската треска взе десетки жертви в Италия и Сърбия, като според Кунчев причина за това е повишената влажност, благоприятна за комарите, които пренасят болестта. Според него обаче няма условия за епидемия на треската у нас.

"По-различен беше и пролетният и летният сезон – с много валежи, което е възможност за образуване на много завирени, заблатени места, което пък увеличава броя на комарите. Те са основният преносител и когато има повече комари, повече ухапвания, можем да очакваме и броят на случаите да расте“.


Още по темата: общо новини по темата: 2
05.09.2018 »
04.09.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: