Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изграждат първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:59 / 07.06.2023Коментари (0)281
©
На 9, 10 и 11 юни радомирското село Долни Раковец ще приюти професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна, които ще запретнат ръкави и ще дадат старт на проекта за изграждане на първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство (ИЕС).

Идеята на сдружението, което застава зад инициативното предложение е, ИЕС да се помещава в изоставената сграда на старото раковско училище. Желанието на организаторите на акцията е да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали.

Основен двигател на проекта и екипа от специалисти е Добромир Машев, чиито род е от село Долни Раковец. Той е първият в България строителен специалист по гео-биология и притежава дългогодишен международен опит в екологичното строителство. С общи усилия в сътрудничество с архитекти, инженери и доброволци, сградата ще бъде възстановена по най-щадящ начин.

Организаторите на инициативата са си поставили предизвикателство - обектът да бъде с нулев строителен отпадък. Ще бъдат извозени и изхвърлени битовите боклуци, а греди, дървения, керемиди и други компрометирани строителни материали, ще бъдат прилежно сортирани и използвани повторно. Целта е сградата на училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна и други. “Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл“ - споделя Добромир Машев и благодари на записалите се до момента доброволци, които ще пристигнат в дните на акцията от различни краища на страната.

Прогимназията "Никола Й. Вапцаров“ в село Долни Раковец е издигната още в първите години на 20 век и помни много добри времена, в които учениците са наброявали повече от 150 деца. До ден днешен зданието е съхранило аристократичния си вид, но за съжаление пожар изпепелява горния етаж и покрива през миналата есен.

Реставрацията на старата сграда и изграждането на Институт по екологично строителство ще оживи Долни Раковец и местните приветстват инициативата, защото така много хора в България тепърва ще чуят за селото. Раковчани имат с какво да се гордеят – при тях се ражда най-хубавият чесън, а в земите им бликат чисти минерални извори. Почвата в района е плодородна и богата на плътни глини, които са неизменен материал, използван в екологичното строителство.

Организаторите на инициативата вярват в успеха на начинанието си и очакват с нетърпение доброволци и съмишленици от цялата страна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: