Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изготвянето на технически паспорти за сгради може да бъде много тежък процес
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:19 / 05.03.2021Коментари (6)382
©
Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически паспорти на жилище, ако липсва проектната документация. Това коментира в "Денят започва" на "БНТ", доц. Емад Жоржос - декан на Строителния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

"При липса на проектната документация гражданите трябва да я потърсят в общината. Ако и там ги няма - се възстановяват, но това е много тежък процес", уточни доц. Жоржос.

С документация за сградите от последните 30 години би трябвало да разполагат самите собственици. Независимо дали сградата е еднофамилна, многофамилна или е закупена, допълни д-р архитект Емил Йорданов от Архитектурния факултет в УАСГ.

"Първата стъпка към съставянето на техническия паспорт е проектната документация, въз основа на която е издадено разрешение за строеж и копие от самото разрешение за строеж за ползване на обекта. Практиката е тези документи да не се предават по време на изготвяне на нотариалните актове и много малко собственици отиват да ги търсят и незнайно защо не винаги ги получават", обясни Йорданов.

Трудно може да се определи каква ще бъде цената.

"Много е различно на какви документи ще попаднем, какво ще трябва да търсим, какво ще трябва да обследваме, особено в по-стари сгради. Самият обем на поспорта и специалистите варират, от тук варира и цената. Може да намерите фирма или екип от експерти, които да направят паспорта до 1000 лева, а понякога и 10 000 няма да стигнат", уточн Йорданов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.03.2021 г.
0
 
 
Поредния обир и геноцид
0
 
 
Който го е строил да си търси паспорта. Панелните блокове са строени от държавата и ведомства и са продадени на собственици. Да са ги продали с паспорти навремето!
0
 
 
Ширещата се напоследък скандална кампания няма смисъл, защото: - Ако България започне да ползва мантрата "не можеш да си продадеш жилището, защото няма паспорт" (естествено, под давление на строителната мафия) ще има много групови дела срещу държавата, които тя ще изгуби. - Внушаването на това, че сградите без паспорт са "опасни", а новите не са опасни, понеже имат паспорт е пълна глупост, защото опасността не е еквивалентна на хартийка с чертежи. Колкото и да е неудобно на строителната мафия, сграда на 2 години може да има по-опасни вътрешни преустройства от такава на 80. - Покупко-продажбата на непаспортизиран имот не представлява никаква опасност, защото за обществото не е по опасно това, че в стара сграда ще живеят едни собственици, вместо други. Да не говорим масовият случай, когато опасността е мнима и въображаема. -Нито панелните, нито ЕПК, нито тухлините сгради имат нормиран краен живот. Специално за едропанелните сгради, основният им проектант - Московският научен институт за типология и експеримантално проектиране - МНИИТЭП - дава живот между 90 и 125 години. Първите панелни блокове в София са в ж.к. "Илинден" срещу люлинския тунел, строени са 1956 година и са много, много далече от разрушаване или влошаване на конструкцията. -Държавата няма къде да "изнесе" живущите при разрушително обследване, поради липса на достатъчно оборотни жилища. Този влак е отдавна изпуснат от заспалата държава (дали случайно..) и ако се върви по тая пътечка, обследванията ще приключат към 2080 година, ако започнат да се правят днес (все пак....). -Много от новите сгради са строени по безгредова конструкция (почти всички), с тънки преградни стени и качествата на тези сгради по отношение на звукоизолацията са доста въпросителни. Ясно е, че по някакъв начин съвременните "инвеститори" искат да си направят сградите по-продаваеми, но начинът съвсем не е чрез ограничаване на възможността на собствениците на стари сгради, да продават имотите си. Този път води само към дела, загубата на които отново ще бъде платена от държавата. -Паспортизацията без обследване е безсмислена. Това е хартийка без стойност. Особено, когато за нейното съдържание не се носи лична отговорност. Без обследване, верен технически паспорт няма как да се издаде. От друга страна, с обследване процесът е много бавен. Поставените срокове са неизпълними. -Всички тези неща показват единствено, че това е една евтина креслива кампания за прибиране на пари от хората. Прибиране на пари за нещо, което нито може да се направи както трябва в споменатите срокове, нито би направило сградите по-безопасни, отколкото са и без този паспорт. Но пък би принудило хората, да платят за нещо, което не им върши никаква работа, понеже не им ремонтира сградите.
Aнонимен
на 05.03.2021 г.
+1
 
 
Една стотинка няма да дам за поредният държавен обир.
+1
 
 
Апартамента ми има Акт 16,както и Нотариален акт.Иска ми се да видя по кой закон или нормативен акт държавата ще ме възпрепятства да го ползвам без паспорт или ако реша да го продам.Това е рекет и кьор-фишек,който няма да издържи в никое съдилище.Задължително ще отпадне след 2022 г.
+2
 
 
Нямам намерение да търся нищо. Държавата не може да ме задължи да дам 1000 или 10000 лева. Ако ме задължи - ще я съдя до де е българско ! Като искате паспорти - ще си ги направите сами, гниди мързеливи, защото вие имате нужда от тях, а не аз !
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: