
ЗАРЕЖДАНЕ...
Избелват с химикали хляба! | ||||||
| ||||||
Така готовите самуни се продават на по-висока цена, отколкото предполагат вложените в него продукти, разказват пекари. Никой не знае какво точно има в самуните. Това твърди специалистът по хранителни и сладкарски изделия и европейски експерт по хранителна безопасност Гроздан Караджов пред Фокус. Стигнали сме до куриоза да няма натурално брашно, което да не е третирано с нещо, твърди той. Това автоматично означава, че в магазините е изключено да се намери истински традиционен български хляб, защото в него не трябва да има никакви други добавки освен чисто брашно, вода и мая. Според Караджов основните виновници за това са търговците на добавки, които се опитват да пробутват продуктите си на всяка цена. "Знаят се и непозволени средства, с които търговците пробутват добавките си, за да бъдат слагани както в мелниците, така и в хлебозаводите. Още по-жалко е, че повечето от тези хора изобщо не знаят какво точно слагат. Каквото им даде търговецът - това е, а що се отнася до състава - един Господ знае какъв е", коментира Караджов. Според него положението може да бъде овладяно единствено със строг контрол на производителите. В момента рецептите, по които се меси хлябът, се създават от всяка фирма поотделно. Няма държавен стандарт, а формулата на самуните е записана единствено в производствените стандарти, които фирмите сами си правят. Често, за да пестят, фурните натрошават бракуван хляб и го замесват в новото тесто, разкриват пекари тайните на евтиния хляб. Източник: АСН |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg