Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Христов: Личното пространство е напът да изчезне заради шпионски софтуери
Автор: Йоланда Пелова 12:28 / 20.06.2023Коментари (0)205
© bTV
Евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" на Радио "Фокус"

В Страсбург евродепутатите обсъдихте злоупотребите с шпионския софтуер “Пегас". Какво ни показа тази афера, г-н Христов?

Ами за мен тя освен случай на нарушаване на права е най-вече един голям философски въпрос, тъй като понятието “лично пространство" е напът да изчезне, поради появата на тези шпионски софтуери, които вече не струват скъпо и циркулират, копират се лесно, преминават от ръцете на държавата в частни ръце, тъй че с тях може да злоупотреби всеки. В този смисъл разликата между диктатурите и демокрацията ще става все по-условна, защото природата на властимащия в двата режима е една и съща това е човешката природа, която винаги е изкушена да злоупотреби, да научи чуждите тайни, да шантажира, да притисне това са неща, които съществуват откак свят светува. И това оръжие вече е в ръцете на почти всеки гражданин, скоро то ще струва нищо, и сега вече е достъпно. Знаете, че там се проследяват, примерно децата на определени родители, които са загрижени за тях, това е възможно, но чрез софтуер като “Пегас" може да се проникне в телефона или в компютъра на кой да е от нас и то без да се оставят следи и без да се изисква никакво активно действие от страна на визираното лице, не както преди, когато това ставаше чрез линк, който обикновено трябваше да се активира.

Да се отвори, да се активира, да.

И да се активира поща, сега това може да стане само с едно несъстояло се телефонно обаждане. В този смисъл, вече всеки от нас трябва да се чувства под погледа на “Биг брадър".

И със сигурност са нужни някакви реформи, необходими са за осигуряване на някакви граници за всички нас било то в политически, институционален план. Какви бяха настроенията в Европарлалмента свързани с темата? Около какво се обединихте?

Нямаше противопоставяне имаше по-скоро консенсус как да се защитят правата и бяха отправени препоръки към Комисията и към Съвета, които са свързани със затягане на режима на лицензиране на този тип софтуер, които посочват също така ред злоупотреби при експорт на шпионски софтуер от европейски страни към репресивни режими извън Съюза. Набелязани са и ред други мерки, които са твърде технически, за да бъдат обяснени тук, но така или иначе, моето притеснение остава, тъй като законодателството винаги се движи след технологиите и това, което вече е възможно и това, което ние третираме в момента законодателно е може би задминато от следващо поколение софтуер.

Но трябва да се направи въпреки всичко. Какви са данните за незаконната употреба на този шпионски софтуер? С каква информация разполагате?

Комисията направи множество мисии за проучване на терен в Кипър, в Полша, в Унгария, в Испания, които констатираха сериозни нарушения. Ако някой си мисли, че това е оръжие само в ръцете на властимащите бърка, защото много често опитът показва, че то се употребява за разчистване на вътрешно-партийни сметки в рамките на партиите, които са на власт. Да оставим настрана, че практически навсякъде обект на такива разработки са журналисти, граждански активисти и т.н., хора, които представляват интерес и са с нещо щекотливи във властта. Тоест всички ние трябва да обърнем внимание на този проблем той касае действително всички. Сред визираните страни в доклада са тъкмо тези, които изредих Полша, Унгария, Испания и Кипър, тъй като най-сериозни са нарушенията в Плоша, но подобни бяха отбелязани и в Гърция, а можем само да гадаем на колко още места този софтуер е в употреба.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: