Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Такев: Криптовалутите съществуват единствено в дигитален формат, нямат физически измерител
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:54 / 02.08.2023Коментари (0)236
©
Криптовалутите са вид дигитални валути, чието основно предназначение е да работят като средство за размяна посредством компютърна мрежа. За разлика от традиционните пари, криптовалутите съществуват единствено в дигитален формат, те нямат физически измерител. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Втората основна характеристика е, че те са децентрализирани и по този начин не зависят от Централната банка, платежната система или правителството, обясни той. "Бидейки децентрализирани, при тях отпада необходимостта от каквито и да било посредници. Участниците в цялата система верифицират сами съответните транзакции въз основа на точно определен алгоритъм“, обясни финансистът. 

Той посочи, че сами по себе си криптовалутите не са валути в традиционния смисъл, въпреки че по-голямата част от поддръжниците им смятат, че те са напълно еквивалентни на традиционните пари. Те не представляват законово платежно средство, освен в няколко държави, като Еквадор например, посочи Иван Такев. 

Блокчейн технологиите дават основата за развитие на криптоактивите.  

През юни 2023 г. е публикуван европейски Регламент за пазарите на криптоактиви. "Лично за мен това е голяма крачка напред. Може би за първи път Европейският съюз като цяло действа изпреварващо спрямо останалите държави. САЩ все още нямат никакво законодателство и имат много сериозни проблеми точно поради тази причина“, отбеляза финансистът.  

Европейското законодателство разделя криптоактивите на три основни вида. "Тоукъните, обезпечени с активи, при които е налице желанието да се поддържа стабилна стойност чрез обвързването им с нещо друго. Тоукъните за електронните пари са вторият вид, който европейското законодателство разглежда. Това са електронни пари в криптоформа, които са еквивалентни на нормалните пари. Такива са например парите, издавани от дружествата за електронни пари. Всички ние сме ползвали приложения като Revolut – това са на практика дружества за електронни пари, в които ние можем да съхраняваме наши собствени средства. Последният вид са потребителските тоукъни, които съществуват с цел даване на достъп до определена стока и услуга. Тук влизат и криптовалутите от рода на биткойн, въпреки че като цяло биткойн не се вписва много в самото европейско законодателство. Там се говори за издатели на криптоактиви. Биткойн сам по себе си няма конкретен издател и за мен като цяло не е много ясно как ще бъде регулиран от това европейско законодателство“, обясни Иван Такев.  

Регламентът за пазарите на криптоактиви прави ясно разграничение между финансови активи, независимо че те могат да съществуват в криптоформа, и всички видове дигитални криптоактиви, подчерта финансистът. "Ако става дума за финансов актив, той ще се регулира по финансовото законодателство, въпреки че в момента не е много ясно как може да бъде издадена една дигитална акция например. Това със сигурност ще стане факт в някакъв момент, това е бъдещето като цяло на пазарите на акции – от традиционната електронна форма те ще преминат по-скоро в криптоформа“, допълни той.  

Иван Такев отбеляза, че много от традиционните депозитари, които съхраняват регистрите на държавни ценни книжа, вече стартират проекти въз основа на блокчейн технология. Това ще отнеме много време, необходими са и законодателни промени, но технологията е набрала скорост и това не може да бъде спряно, смята той.   

Копаенето е процесът на валидиране на акциите, т.е. прехвърлянето на определени количества биткойни от една сметка в друга. Самото валидиране на транзакциите е свързано с прилагането на криптографски механизъм, който изисква изчислителна мощ. "Резултатът от него е генерирането на хеш, т.е. на един уникален стринг, осигуряващ на практика непроменяемост на записа. В самия блокчейн всяка една валидирана транзакция на практика сочи към предходната такава валидирана транзакция. Това на практика води до непроменяемост на всяка една от тях. Не е възможно да променим количеството на прехвърлените биткойни със задна дата. Генерирането на този хеш изисква изчислителна мощ и точно заради това по-сериозните копачи са организирани във ферми – множество компютри, свързани с една единствена функция, а именно извършване на тези конкретни изчисления. За успешното приключване на тези изчисления обикновено се дължи награда. Това е процесът, в който всеки, извършващ верификация, получава нещо допълнително. С времето наградите намаляват“, обясни Иван Такев.  

Най-високата историческа стойност на биткойн е 69 000 долара, в момента е с близо 40 000 долара по-малко, отбеляза той.  

Криптоборсата представлява пазарът, на който могат да бъдат осъществени транзакциите с криптоактиви, обясни Иван Такев. Криптоборсите нямат посредници и участниците директно могат да си отворят сметка в тях и да започнат да търгуват с криптовалути






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: