Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Такев: Българинът предпочита да стане милионер за един ден
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:45 / 21.06.2023Коментари (0)199
©
Инвестирането в ценни книжа носи доходност с времето. Инфлацията има отношение към инвестирането в акции, но хоризонтът на повечето инвеститори е дълъг. Това каза Иван Такев – старши мениджър в Alaric Securities, предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

На финансовите пазари търсенето на капитал среща предлагането, обясни експертът. "Финансовите пазари съществуват, защото има хора, които имат добра бизнес идея и имат нужда от капитал, съответно има хора, които имат излишък от капитал и искат да получат някаква възвращаемост“, поясни Иван Такев.  

Ценните книжа представляват част от собствеността на една компания, капитал или съответно пропорционалната част от дълга, който една компания е поела. "Говорим както за дългови, така и за капиталови ценни книжа, в зависимост от това какво тези ценни книжа материализират – заема, поет от една компания, или собствеността. Притежавайки дълг от компанията в каквато и да е форма, вие на практика имате право да получите определена лихва на годишна база, която компанията ви е обещала да изплати заради това, че вие сте инвестирали и сте предоставили своите средства за реализация на нейните идеи“, обясни Такев.  

Привилегированите акции представляват хибридни инструменти – те представляват дял от капитала, но по своето естество те имат характеристики и на дългови ценни книжа, обясни той. Конвертируемите облигации също са такъв вид инструменти, които са облигации, които при определени обстоятелства могат да се конвертират в акции.  

Заради двуцифрената инфлация миналата година и нулевата възвращаемост на банковите депозити около 10% от средствата са се стопили, отбеляза Иван Такев. "При всички положения инфлацията е фактор, който влияе върху очакванията на инвеститорите“, отбеляза той.  

По думите му причините, поради които парите на българите стоят в банковата система, са комплексни. "Това е манталитетът на българина, който не е склонен да рискува, но същевременно предпочита да стане милионер в рамките на един ден. На второ място е слабото познаване на принципите на пазарната икономика, на начина, по който работят финансовите пазари, което е дългосрочно предопределено от липсата на сериозна финансова култура, не само в България, а на практика в цяла Югоизточна Европа“, обясни експертът. 

Фондовите борси не позволяват директно участие на самите инвеститори. Традиционните фондови борси работят с една ограничена маса от членове, които опосредстват достъпа за своите клиенти, обясни Такев. "В тоя смисъл, ако решите да купувате и продавате акции, вие трябва да се обърнете към инвестиционен посредник, да му станете клиент и той вече ще изпълнява вашите нареждания, дали искате да купите или продадете даден актив. Инвестиционните посредници се лицензират, има компетентен орган за това. В последствие той осъществява и вторичен надзор върху дейността на всеки един от тях. Такъв орган в България е Комисията за финансов надзор. Тя лицензира целия ни банков финансов сектор“, обясни още Иван Такев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: