Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Портних отнесе глоба от 5000 лева заради купищата смет във Варна през миналото лято
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:27 / 18.01.2023Коментари (2)348
©
Архивна снимка
Глоба в размер от 5 хил. лв. е била наложена на варненския кмет Иван Портних от районната екоинспекция заради кризата със събирането на сметта през летните месеци на миналата година. Информацията за наложено административно наказание стана известна още през август м.г., но размерът на глобата стана публичен едва сега, след като бе включен в справка на РИОСВ - Варна, за актовете, съставени през дванадесетте месеца на 2022 г. От нея се вижда, че глобата, наложена на Портних, е най-високата от всички останали.

В отговори на въпроси, зададени от "Дневник", от инспекцията съобщиха, че проверката, довела до налагането на глоба, е била извършена след множество сигнали от граждани и репортаж, излъчен в един от националните телевизионни канали. Веднага след това на Портних е бил съставен акт за установено административно нарушение по Закона за управление на отпадъците. Основание за това е станал текстът, според който: "Кметът на община отговаря за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаването на незаконни сметища, както и за организиране почистването им."

От РИОСВ във Варна съобщиха също, че Портних е обжалвал наказателното постановление пред районния съд, който може да го потвърди, измени или отмени напълно. До момента делото не е обявено за решаване, а наказателното постановление влиза в сила при неговото потвърждение или изменение от страна на съда.

Успоредно с издадения наказателен акт от екоинспекцията във Варна отправиха към Портних и редица предписания за организиране и подобряване на чистотата в централните градски райони "Одесос" и "Приморски", които в разгара на туристическия сезон през м.г. бяха буквално засипани с битова смет. Предписано бе за осигуряването на достатъчен брой контейнери и изготвяне на графици за почистването им, в които да бъде отчетен увеличеният брой на хората, живеещи в града през летния сезон - нещо, което администрацията на Портних явно не беше свършила.

В отговор на гневните коментари и стотиците снимки, които заляха социалните мрежи през миналото лято, от администрацията на Иван Портних обвиниха гражданите в неправилно изхвърляне на битовата смет и разпоредиха проверки, които да установят кой замърсява Варна, като дори заплашиха с наказания. Така виновни се оказват отново гражданите.

В началото на август обаче онези от тях, които се събраха на протест пред общината заради недоволството си от проблема със събирането на сметта в града, дори бяха глобени от общински служители "за неправомерно изхвърляне на боклук" (торби с хартиени отпадъци, които са държали в ръцете си) на нерегламентирано място.

Събитието, наречено "Смет за кмет", стана повод на място да пристигне екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

Дни наред пред кметството във Варна протестира и активист, известен в социалните мрежи като Радо от Варна. В профила си във "Фейсбук" той също съобщи за заплахи от общински служители, че ако остави чувала, който носеше със себе си, на земята, ще получи глоба до 800 лв.

На този фон пак през лятото на м.г. стана известно, че дружеството ЗМБГ, свързано с братята Кирил и Георги Домусчиеви, което чисти Варна от 2016 г., ще изпълнява тази длъжност до 2026 г. Компанията бе единствената, подала оферта в търга за възлагане на обществената поръчка на стойност 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС, обявен от местната администрация през м.г.

Тази стойност е с близо 30 млн. лв. повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни договори за поддържане на чистотата в града.

След 2016 г. събирането на сметта беше поделено между ЗМБГ и консорциум "Варна 1" ДЗЗД. Общата стойност на обществената поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лв. без ДДС. Сега само ЗМБГ ще получава с 30% повече, за да събира приблизително същото количество боклук, което е събирала и през последните пет години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.01.2023 г.
0
 
 
Ха, ха...5000лв. Градът е потънал в мръсотия. Идвам от чужбина и попадам в ада. Това не е моя град. Кметът да вземе да се разходи из центъра - по ул. Симеон историческата стена вече е зеленясала в локва вода. Отвратително е всичко. А за новите контейнери дето зеят с развалени автомати, щото мургавите са все вътре нямам думи.
Aнонимен
на 18.01.2023 г.
0
 
 
Интересно, община Варна още август глоби доста фирми за същото.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: