Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Начев, политолог: Сред партиите надделява политическият егоизъм
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:27 / 05.01.2023Коментари (0)177
©
"В момента надделява политическият егоизъм, вместо да се решават обществените проблеми. Политиците би трябвало да направят всичко възможно, за да съставят правителство, което всички очакваме от няколко месеца насам". Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Иван Начев, политолог, изпълнителен директор на Българското училище за политика "Димитър Паница" в коментар по темата какви линии начертаха още в първите дни на годината българските политици. 

Политиците начертаха доста разделителни линии, като почти всички забравят основните принципи на функционирането на демокрацията, които са свързани с правенето на консенсуси и компромиси. И на теория, и на практика в политиката не би трябвало да има разделителни линии или както те ги наричат "червени" линии. Те са избрани там, за да могат  да управляват в името на обществото.

Те би трябвало да направят всичко възможно, за да съставят правителство, което всички очакваме от няколко месеца насам, стана ясно от коментара на политолога.

"За съжаление в момента има противопоставяне от една страна на стари и нови методи, от друга страна има противопоставяне в парламента между партии, които имат политически опит и такива, които нямат политически опит. С изключение на две партии, всяка една от партиите са "нови", в смисъл, че те са се появили в един момент на политическата сцена, наложило им се е да участват в управлението.  Едните имат политически опит, а другите тепърва натрупват такъв. 

Всяка една от партиите би трябвало да има шанс, но проблемът е в това, че политическият егоизъм в момента надделява много повече, отколкото необходимостта да се решават обществени проблеми в обществото", каза още Начев.

Той коментира и основните задачи пред политиците, като каза, че подобни процеси наблюдаваме и в други държави, в които дълго време няма правителство. Това не може да е проблем. Важно е да има работещ парламент, но така или иначе ние всички очакваме да има правителство. Дали ще бъде стабилно, или не, това е друг въпрос, но е необходимо правителство, което да понесе политическата отговорност и едно парламентарно мнозинство, което да се погрижи за провеждането на реформите.

Основните реформи са тези, които касаят подкрепата на българската икономика, тъй като за разлика от стабилизираните вече икономики на другите европейски държави, които са вече във възход, ние продължаваме да бъдем на дъното на икономическото развитие на ЕС.

На второ място са реформите в съдебната система, които са пречка не само за влизането на България в Шенген, а изобщо за приемането на България като нормална, демократична правова държава.

На трето място са фискалните реформи, които изискват много повече съгласие във връзка с приемането на България в еврозоната през следващата година. Тук е необходимо много по-голямо политическо съгласие, отколкото няколко партии да съставят едно правителство и за това не трябва да се дават противоречиви сигнали, допълни в анализа си политологът.

Всяка една от партиите в парламента са нови" партии и и се е наложилада учмаствот в управлениетоИма две противопоставяни

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: